Prawdziwa historia czekolady

Ocena: 6 (1 głosów)

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.

Informacje dodatkowe o Prawdziwa historia czekolady:

Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 2024-05-17
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788381967846
Liczba stron: 258

Tagi: historyczne

więcej

Kup książkę Prawdziwa historia czekolady

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Prawdziwa historia czekolady - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2024-07-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Posiadam,

Ten brązowy smakołyk koi zmysły, poprawia nastrój a zdaniem niektórych uzależnia, ale czy rozkoszując się smakiem czekolady zastanawialiście się, skąd się wzięła w Europie? Jak długą drogę przebyła, by teraz rozpływać się w Naszych ustach? Ja zadaję sobie te pytania od kiedy pierwszy raz wysłuchałam opowieści dr J. Kurka na temat historii czekolady. By móc skonfrontować swoją wiedzę z faktami i źródłami historycznymi, sięgnęłam po „Prawdziwą historię czekolady” autorstwa Sophie D. Coe i jej męża Michaela D. Coe, która ukazała się w mojej ulubionej serii historycznej redagowanej od lat przez Państwowy Instytut Wydawniczy. I co tu dużo mówić, przepadłam. Ta książka pochłonęła mnie tak, jak pochłonąć potrafimy tabliczkę najlepszej wysokogatunkowej bohaterki tej opowieści.
🍫
Warto zaznaczyć, że opisywana przeze pozycja to wznowienie wydanej wcześniej książki, uzupełnione o bieżący stan badań nad pochodzeniem czekolady. Stanowi efekt wieloletnich badań autorki i jej naukowych zainteresowań. Choroba nie pozwoliła jednak dokończyć Sophie Coe dzieła i tę schedę właśnie przejął małżonek badaczki, który dzięki swojemu zaangażowaniu sprawił, że dorobek jego żony ujrzał światło dzienne, z pożytkiem dla nauki i dla Nas, czytelników.
🍫
Autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie, gdzie zaczęła się historia czekolady a przy tym wyjaśniają, dlaczego zyskała takie uznanie wśród elit Nowego Świata i jak rozpowszechniła się na Starym Kontynencie. Ziarna kakaowca usypują Nam drogę przez kolejne epoki historyczne, w których występują pod rozmaitą postacią, przede wszystkim jednak jako gorący i zimny napój, podawany w różnych konfiguracjach smakowych.
🍫
Równie duży entuzjazm, z jakim Nasi przodkowie kosztowali czekolady, towarzyszy Nam w trakcie lektury „Prawdziwej historii czekolady”. To ciekawa prowadzona chronologicznie narracja, oparta na źródłach i licznych anegdotach historycznych, które czasem dość mocno szokują odbiorcę. Jest wspaniała pod każdym względem. Tak powinno się pisać książki historyczne!
🍫
Narracja uczy, ale nie nuży. A to tego, zmienia perspektywę postrzegania czekolady dawniej i dziś, dlatego koniecznie przeczytajcie tę książkę!

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy