Pozytywna dyscyplina dla przedszkolaków

„Pozytywna Dyscyplina dla przedszkolaków” autorstwa Jane Nelsen, to pozycja dla rodziców, nauczycieli i opiekunów, którzy chcą wspierać maluchy (3-6 lat) w stawaniu się coraz bardziej odpowiedzialnymi, zaradnymi, pewnymi siebie i empatycznymi dziećmi.   Bez względu na to, jak bardzo kochasz swojego szkraba, zdarzą Ci się chwile  frustracji, gniewu a nawet całkowitej bezradności. Będziesz myślał: Dlaczego mój czterolatek kłamie mi w żywe oczy? Dlaczego moja trzylatka w ogóle mnie nie słucha? Jaką karę powinnam dać mojemu przedszkolakowi, gdy ignoruje moje polecenie i prośby? W ogóle karę?!   Przez ostatnie 35 lat miliony rodziców zaufały zdroworozsądkowemu podejściu Pozytywnej Dyscypliny. A ta książka skupia się tylko i wyłącznie na wyzwaniach związanych z wychowaniem przedszkolaków, omawia typowe problemy i przykładowe rozwiązania. Dostarcza opisów prawdziwych sytuacji i zastosowanych narzędzi Pozytywnej Dyscypliny. Książka bierze pod uwagę rozwój społeczny, emocjonalny i poznawczy dzieci. Pomaga przewidzieć trudności związane z etapami rozwojowymi, aby lepiej i skuteczniej sobie z nimi radzić. Znajdziesz w niej praktyczne rozwiązania jak:

unikać walki o samodzielnie spanie, jedzenie i załatwianie potrzeb fizjologicznych
wykorzystać na nieodpowiednie zachowanie jako okazję do uczenia życiowych kompetencji – bez kar i nagród
uczyć dzieci wartościowych umiejętności społecznych i pozytywnego zachowania w domu i poza nim
wykorzystywać spotkania rodzinne i klasowe (w przedszkolu), by radzić sobie z trudnymi zachowaniami
radzić sobie w konstruktywny sposób z mnóstwem innych wyzwań!!!
To wydanie uwzględnia najnowsze badania z zakresu:

neurobiologii,
żywienia,
budowania nawyków,
różnic między płciami i ich zachowaniem,
wagi wczesnego budowania relacji
i nowego spojrzenia na wychowanie w erze wszechobecnych mass-mediów.

Informacje dodatkowe o Pozytywna dyscyplina dla przedszkolaków:

Data wydania: 2018-09-10
Kategoria: Poradniki

Tagi: Pedagogika wychowanie przedszkolak

Kup książkę Pozytywna dyscyplina dla przedszkolaków

Pozytywna dyscyplina dla przedszkolaków - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2024-08-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Książka zawiera dużo przydatnej wiedzy o tym, jak współpracować z małym dzieckiem. To wiedza, którą powinien mieć każdy rodzic. Poznamy metody, które zachęcają dziecko do współpracy i dowiemy się, że:

- dzieci zachowują się lepiej, kiedy czują się lepiej,

- kara działa tylko na krótką metę,

- jak reagować na kłamstwa,

- przedwczesne zmuszanie do nauki to kiepski pomysł,

- jakie są różnice medzy pochwałą a zachętą,

- temperament jest wrodzony,

- jak odpieluchować dziecko,

- czy ekrany szkodzą.

Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2021-02-06, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2021,

Książka, którą powinien przeczytać każdy rodzic, nawet jeśli jego dzieci już wyrosły z wieku przedszkolnego. Chwali się szerokie ujęcie tematu wychowania, ale przede wszystkim zrozumienia małych dzieci, próba pokazania, co się dzieje w ich małych główkach i serduszkach, a nade wszystko propagowanie podejścia opartego na wzajemnym szacunku i miłości. Autorki poruszają bodaj każdy temat, który może okazać się problematyczny w życiu z przedszkolakiem, a mnogość przykładów pozwala spojrzeć na wiele rzeczy bardziej ludzkim okiem. W niektórych z nich rodzic rozpozna własne dziecko. Książka pod każdym względem bardzo dobra i godna polecenia.

Pozytywna dyscyplina
Jane Nelsen0
Okładka ksiązki - Pozytywna dyscyplina

"Pozytywna dyscyplina" to klasyczna metoda wychowawcza, oparta na wzajemnej miłości i szacunku wywodząca się z nurtu psychologii indywidualnej Alfreda...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk