Powrót do krainy nierówności

Ta książka jest drugą częścią w serii trzech książek, poświęconych nierównościom. Część pierwsza "Wędrówki po krainie nierówności" składała się z czterech rozdziałów : przekształcenia, trygonometria, klasyczne nierówności oraz permutacje i nierówności. Część trzecia będzie poświęcona nierównościom cyklicznym. W szczególności dwom znakomitym nierównościom Shapiro i Janousa. Dla rozwiązania pierwszego z tych problemów ważną role odegrał uczeń szkoły średniej. Jest to przypadek unikalny w historii matematyki dwudziestego wieku. Druga za nierówność nie jest do końca rozwiązana do dziś. Niniejsza książka zawiera pięć rozdziałów: wybrane metody, indukcja matematyczna, pochodna, całka, średnie potęgowe. Każdy z rozdziałów podzielony jest na paragrafy. Paragraf zawsze zaczyna się wstępem, w którym omawiana jest odpowiednia metoda lub typ nierówności. Każda z metod jest ilustrowana starannie dobranymi przykładami. W dalszej części umieszczona jest seria zadań związanych z danym tematem. Rozdział kończy się pełnymi rozwiązaniami wszystkich zamieszczonych w nim zadań. Do zbioru włączone są zadania, które pojawiały się swego czasu na olimpiadach matematycznych w różnych państwach, zadania z rosyjskich i zagranicznych czasopism matematycznych. Niektóre z zamieszczonych zadań to moje oryginalne pomysły. Trudniejsze z zadań oznaczone są znakiem Z* z odpowiednim numerem. Niniejszy zbiór przeznaczony jest dla uczniów, nauczycieli, osób prowadzących kółka matematyczne, studentów specjalności nauczycielskiej oraz wszystkich zajmujących się rozwiązywaniem niestandardowych, ciekawych zadań z matematyki. Gwarancją przydatności dla tak szerokiego grona odbiorców jest dość znaczny zakres poziomu trudności, jak i wykorzystanie różnorodnego aparatu matematycznego.

Informacje dodatkowe o Powrót do krainy nierówności:

Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Powrót do krainy nierówności

Powrót do krainy nierówności - opinie o książce