Powołanie i misja. Czas apostołów trwa. Scenariusze spotkań formacyjnych

W wielu miejscach słowa Jezusa zapisane na kartach Ewangelii można odczytywać tak, jakby zwracał się On bezpośrednio do każdego z nas. W całym Nowym Testamencie wiele jest też tekstów poświęconych powołaniu, spotkaniu, powierzeniu misji, służbie miłości i prawdzie. W prezentowanej książce wybrano najważniejsze spośród tych tekstów i aby jak lepiej wyjaśnić ich znaczenie, skomentowano je w przystępny sposób, zestawiając tak, by tworzyły nawzajem dla siebie jak najpełniejszy kontekst. Dzięki temu słów Jezusa, żywego Słowa Boga, można doświadczyć w najbardziej osobisty sposób.

Odbiorcy:
- duszpasterze akademiccy oraz animatorzy wszelkich wspólnot i parafialnych grup młodzieżowych
- wszystkie osoby zainteresowane takim kształtowaniem własnego życia, by stawało się ono jak najpełniejszym świadectwem wiary.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
Poszczególne elementy zostały w niej uporządkowane w przejrzysty sposób, co pozwala szybko przygotować cykl spotkań formacyjnych lub indywidualnie rozważać słowo Boże:
- Tytuł – pomaga w ustaleniu tematu, motywu przewodniego całego spotkania
- Fragment Pisma Świętego – zawsze opatrzony odsyłaczem do całej perykopy, aby jak najlepiej można było poznać słowo Boże
- Kontekst fragmentu biblijnego – opisuje realia i obyczaje z czasów Jezusa, co pomaga we właściwej interpretacji Jego czynów i słów
- Z tekstem na ty – to dokładne odczytanie, niejako wiersz po wierszu, proponowanego fragmentu biblijnego, by nie zatrzymywać się na pierwszym wrażeniu i na stereotypach, ale wgłębić się w myśl biblijnych autorów
- Bohaterowie – część ta przybliża osoby, jakie pojawiły się w danym fragmencie Pisma św., by łatwiej było utożsamić się z nimi i poznawać własną postawę wobec Jezusa
- Wspólne odczytanie tekstu – dokładniejsza refleksja nad fragmentem Pisma św. i wyciągnięcie wniosków, które przydadzą się do medytacji na temat zaproponowany w tytule rozdziału
- Do pogłębienia – fragmenty z Katechizmu Kościoła katolickiego oraz teksty papieży Benedykta XVI i Franciszka pokazujące ciągłość między nauczaniem Pisma św. i Kościoła

Informacje dodatkowe o Powołanie i misja. Czas apostołów trwa. Scenariusze spotkań formacyjnych:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2015-07-21
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 978-83-7660-980-5

Kup książkę Powołanie i misja. Czas apostołów trwa. Scenariusze spotkań formacyjnych

Powołanie i misja. Czas apostołów trwa. Scenariusze spotkań formacyjnych - opinie o książce