Powieść minionych lat

"Powieść..." jest latopisem opisującym dzieje Rusi do XII wieku. Jako autora często przedstawia się Nestora, jednak jego rola polegała raczej na analizie zebranych tekstów i przeredagowaniu poprzedniej wersji kroniki. Jest to pozycja obowiązkowa dla archeologów i historyków, oraz jedno z pierwszych źródeł mówiących o początkach naszego kraju (i całej słowiańszczyzny). Nestor korzysta zarówno z dokumentów opisujących życie władców, jak i z mniej naukowych tekstów, t.j. legend, Starego Testamentu itd. Wydawnictwo Ossolineum umieszcza we wstępie opis powstania dzieła i dodatkowe informacje przydatne czytelnikom podczas zapoznawania się z lekturą - np. wyjaśnienia drobnych nieścisłości w tekście.

Informacje dodatkowe o Powieść minionych lat:

Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 2006-03-01
Kategoria: Historyczne
ISBN: 83-04-04750-0
Tytuł oryginału: Повѣсть времѧньныхъ лѣтъ

Kup książkę Powieść minionych lat

O pochodzeniu Polan:               Po mnogich zaś latach siedli byli Słowianie nad Dunajem, gdzie teraz ziemia węgierska i bułgarska […]. Gdy […] Włosi [przedstawiciele grup etnicznych posługujących się językami celtyckimi, a później także romańskimi zwany byli przez Germanów terminem „walaha” – czyli obcy, od którego pochodzą nazwy narodów i krajów jak: Walijczycy, Włosi, Wołosi, Walonowie] naszli na Słowian naddunajskich i osiadłszy pośród nich, ciemiężyli ich, to Słowianie ci, przyszedłszy, siedli nad Wisłą i przezwali się Lachami, a od tych Lachów przezwali się jedni Polanami, drudzy Lachowie Lutyczanami, inni – Mazowszanami, inni – Pomorzanami. Powieść minionych lat, tłum. F. Sielicki, Wrocław 1999, s. 212.

Więcej cytatów z tej książki

Powieść minionych lat - opinie o książce