Powiedz to dobrym słowem. Jak słowa mogą zmieniać świat

Mówienie dobrym słowem przekłada się na lepsze słuchanie. To szansa dla wielu

mądrych ludzi, którzy są cisi i mniej elokwentni. to szansa na cichszy świat.

Często się zdarza, że nasze wypowiedzi odnoszą skutek odwrotny do zamierzonego.

Zamiast zmotywować - zniechęcają. Zamiast pocieszyć - doprowadzają do łez. Jakich

słów użyć, aby precyzyjnie wyrazić swoją myśl? Aby zostać zrozumianym zgodnie z intencjami?

Co zrobić, żeby nasz przekaz wyrażał dokładnie to, co chcemy wyrazić, by nie został

źle odebrany?

Jeśli potraktujemy właściwe mówienie, posługiwanie się dobrym słowem tak, jak to proponuję

w tej książce, nieuchronnie pójdą za tym osobisty rozwój i zmiana sposobu myślenia.

Mówienie dobrym słowem zwiększa poczucie własnej wartości [...], wzmacnia pozytywne

myślenie i poczucie obfitości. Jest kwintesencją proaktywności i towarzyszy mu spójność

wewnętrzna. Kiedy proszę: ,,Powiedz to dobrym słowem", tak naprawdę namawiam do

samodoskonalenia.

Napisałam tę książkę po to, żeby było lepiej... w Polsce, na świecie. W ogóle po to piszę

książki, blog, a nawet komentarze na Facebooku. Wierzę bowiem w moc słów, w ich siłę

sprawczą. Nie tylko w nią wierzę, ale wiem, że istnieje, są wszakże na to dowody. Płyną

one zarówno z obszaru mojej działalności, czyli z różnorodnych form wspierania rozwoju

ludzi, zespołów i organizacji, jak i z nauki - z badań psychologii pozytywnej, ale nie tylko.

Również inne eksperymenty, czasem z pogranicza fizyki kwantowej, biologii i parapsychologii,

dają dowody na siłę słowa.

Iwona Majewska-Opiełka

Informacje dodatkowe o Powiedz to dobrym słowem. Jak słowa mogą zmieniać świat:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-11-27
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788370209193

Tagi: Psychologia popularna Kompetencje miękkie i komunikacja międzyludzka Poradnictwo zawodowe sukces i kariera Umysł ciało duch - teoria i praktyka

Kup książkę Powiedz to dobrym słowem. Jak słowa mogą zmieniać świat

Powiedz to dobrym słowem
Iwona Majewska-Opiełka0
Okładka ksiązki - Powiedz to dobrym słowem

Najnowsza książka Iwony Majewskiej-Opiełki. Mówi o znaczeniu odpowiedniego doboru słów, aby komunikacja z innymi poprawiała się, rozmówcy lepiej nas...

Jak mówić by nas słuchano
Iwona Majewska-Opiełka0
Okładka ksiązki - Jak mówić by nas słuchano

Doskonały wybór dla tych, którzy chcą opanować lub udoskonalić swoje zdolności oratorskie. Dzięki tej lekturze szybko dowiesz się w jaki sposób komunikować...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;