Ponad 200 wypróbowanych przepisów Św. Hildegarda - benedyktynka, kompozytorka, reformatorka, genialna znawczyni ziół - z przeko?naniem pisała o orkiszu, że „jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”. Czegóż chcieć więcej? W niniejszej książce znalazły się sprawdzone przepisy różnorodnych dań, których składnikiem jest orkisz. To propozycje przekąsek, przystawek, dań obiadowych i deserów. Każdy wielbiciel dobrej kuchni z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Czasem są to propozycje nieoczywiste i zaskakujące. Warto zdać się i w tym względzie na podpowiedzi Mistrzyni z Bingen.
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Data wydania: 2021-11-22
Kategoria: Kuchnia
Tłumaczenie: Jacek Jurczyński
Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jaki praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe...
Przeczytane:2021-12-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021, 26 książek 2021, 52 książki 2021,
Chyba nie każdy zapytany o orkisz mógłby tak od razu powiedzieć, co to dokładnie jest i co można z niego ugotować, został on trochę zapomniany w polskiej kuchni, a tak naprawdę można z niego wyczarować mnóstwo pysznych potraw.
Na początku książki kucharskiej mamy dość długi wstęp, najpierw jest notka o świętej Hildegardzie z Bingen, potem przedmowa o publikacji, a dopiero moc informacji o orkiszu. Ten gatunek zboża ma bardzo wiele składników odżywczych, jak i witamin, jest on świetny dla osób, które mają choroby układu nerwowego, dolegliwości jelitowe, a nawet alergie pokarmowe, czytając, byłam w szoku, że przynosi tak wiele dobrego, a jest tak mało znany. Po obszernym wstępie wreszcie przechodzimy do przepisów, mamy tutaj zupy, dania główne, sałatki, sosy, desery, wypieki oraz napoje. Każdy przepis jest bardzo łatwy, są wypisane składniki w odpowiednich proporcjach oraz wykonanie, wiele z przepisów posiada nawet zdjęcia z przygotowań lub już gotowych dań.
Ta książka kucharska mnie zauroczyła, jeszcze nie miałam okazji wykonywać niczego z ziarna orkiszowego, ale mam zamiar to nadrobić i wykorzystać go w swojej kuchni, mam już nawet kilka przepisów zaznaczonych i od nich zacznę swoją przygodę. W książkach kucharskich najważniejsze dla mnie jest to, żeby przepisy były jasne, klarowane i proste, dobrze też, żeby składniki były łatwo dostępne w każdym sklepie, a nie tak, żeby trzeba było ich szukać, bo nie każdy ma na to czas i to potrafi zdemotywować. Na tyle ile zdążyłam zapoznać się z przepisami, wydaje mi się, że nie ma większych trudności, żeby znaleźć do nich składniki oraz je wykonać, także już w tym roku zaczynam swoją przygodę z orkiszem.
Fajne, że powstają takie ciekawe książki kucharskie, które na pewno przysłużą się naszemu zdrowiu i sprawią, że urozmaicimy nasze dania o nowe produkty i przyprawy, mam nadzieję, że ja i moja rodzina poczujemy różnice w samopoczuciu.