Potęga smaku. Teoria sztuki

Ocena: 0 (0 głosów)
Karol Berger proponuje w swoim dziele, sytuującym się na pograniczu rozprawy naukowej i eseju, autorską koncepcję teorii sztuki. Uderza w niej przede wszystkim odważne przekroczenie tradycyjnego pytania estetyki: czym jest sztuka?, i przejście do pytania o zupełnie innym ciężarze gatunkowym, niemal prowokacyjnego: po co nam sztuka? Co jest lub powinno być jej funkcją, by w ogóle miała dla nas znaczenie, byśmy chcieli się nią zajmować? Ale to nie jedyna zmiana estetycznej perspektywy. Autor w swoich rozważaniach uprzywilejowuje "w miejsce malarstwa i literatury, zazwyczaj skupiających uwagę estetyków" muzykę. Czyni tak, ponieważ jego zdaniem "muzyka ukazuje najważniejsze problemy społecznej i historycznej sytuacji sztuki nowoczesnej w sposób szczególnie radykalny, ostry i wyraźny", "umożliwia najlepszy wgląd w sytuację sztuki nowoczesnej"

Informacje dodatkowe o Potęga smaku. Teoria sztuki:

Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-74-53849-7
Liczba stron: 528

więcej

Kup książkę Potęga smaku. Teoria sztuki

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Potęga smaku. Teoria sztuki - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy