Postępowanie o uznanie zmarłego i stwierdzenie zgonu

Książka stanowi pierwsze w polskiej literaturze prawniczej kompleksowe opracowanie problematyki uznania za zmarłego i stwierdzenia zgonu. Jej aktualność łączy się z narastającym w ostatnich latach zjawiskiem zaginięć osób fizycznych oraz śmierci w okolicznościach uniemożliwiających sporządzenie aktu zgonu. Ponieważ problemy te nie stanowi. Wyłącznie polskiej specyfiki, unormowania prawa polskiego przedstawione zostały na tle rozwiązań funkcjonujących w tym zakresie w wybranych krajowych systemach prawa kontynentalnego oraz common law. Analizę obowiązujących przepisów poprzedza charakterystyka społecznych aspektów problemu zaginięć i zgonów w szczególnych okolicznościach. Zasadnicza część pracy dotyczy zagadnień prawnoprocesowych i obejmuje: miejsce i znaczenie postępowania o uznanie za zmarłego i stwierdzenie zgonu w systemie postępowania cywilnego, zagadnienia związane z podmiotami tego postępowania, jego kolejnymi stadiami oraz ponownym orzekaniem w sprawie prawomocnie osądzonej. Przedmiotem rozważań są także materialnoprawne aspekty uznania za zmarłego i stwierdzenia zgonu.Z uwagi na jurydyczne i społeczne znaczenie instytucji uznania za zmarłego i stwierdzenia zgonu monografia może być wykorzystywana przez wykładowców w pracy naukowo - dydaktycznej oraz przez praktyków prawa

Informacje dodatkowe o Postępowanie o uznanie zmarłego i stwierdzenie zgonu:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Postępowanie o uznanie zmarłego i stwierdzenie zgonu

Postępowanie o uznanie zmarłego i stwierdzenie zgonu - opinie o książce