Humorystyczny poradnik dla rodziców dorastających dzieci. Autor, poczytny holenderski pisarz, znany z dowcipnego stylu, opisuje trudności i wyzwania, jakie wiążą się z okresem dojrzewania. Książka dostarcza zarówno cennych porad, jak i zabawnych anegdot, ukazując, że rodzicielstwo nie musi być udręką.
Kluun - poczytny holenderski pisarz i zaprawiony w bojach ojciec - błyskotliwie i uczciwie opowiada o wyzwaniach związanych z wychowywaniem nastolatka, dając praktyczne rady, jak radzić sobie z trudnościami związanymi z dorastaniem dziecka. To nie tylko poradnik napisany z humorem i dużą dozą empatii, ale także przystępna i inspirująca opowieść o dojrzewaniu, rodzicielstwie i relacjach rodzinnych.
Książka dotyka wielu aspektów trudnych relacji rodzic-dziecko: zmienne nastroje, konflikty, potrzebę większej niezależności czy burzliwe emocje. Kluun, używając lekkiego języka i zabawnych przykładów, zachęca do wyrozumiałości oraz dystansu, pokazując, że chociaż dorastanie to wyzwanie, można przez nie przejść z humorem i odrobiną zdrowego luzu.
Nie jest to klasyczny poradnik psychologiczny - to raczej odświeżająca, pełna dystansu lektura, która pokazuje, że warto zachować spokój i umieć spojrzeć na okres dojrzewania dziecka z przymrużeniem oka. Dzięki tej książce rodzice mogą poczuć, że nie są sami w swoich zmaganiach i że każde wyzwanie, choć wymagające, jest też okazją do rozwoju i wzmocnienia więzi z dzieckiem.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2025-02-12
Kategoria: Poradniki
"Pomocy, mam w domu nastolatka!" autorstwa Raymonda Kluuna to niezwykle humorystyczny poradnik. Autor, jako doświadczony ojciec, który umiejętnie łączy zabawne anegdoty z cennymi radami, co sprawia, że lektura jest zarówno przyjemna, jak i wartościowa.
Autor porusza liczne wyzwania związane z okresem dojrzewania, takie jak zmienne nastroje, wieczny bałagan w pokoju czy konflikty z dziećmi, które traktują w tym okresie dom jak hotel, oferując przy tym praktyczne wskazówki, jak z nimi sobie radzić. Dzięki temu możemy poczuć, iż nie jesteśmy w tym wszystkim sami. Jego lekki styl, autoironia i dystans do omawianych problemów pozwalają spojrzeć na trudności rodzicielskie z przymrużeniem oka. Wiele jego spostrzeżeń jest trafnych i daje nadzieję, że nawet w trudnych momentach można znaleźć chwile radości i zrozumienia. Pozwala również uświadomić sobie jakim typem rodzica jesteśmy i przez to jak odbieramy masę spraw.
Choć nie ze wszystkimi opiniami Kluuna się zgadzam, to jednak jego podejście do rodzicielstwa, pełne empatii i humoru, z pewnością zasługuje na uwagę. Książka nie jest typowym podręcznikiem psychologicznym, lecz raczej świeżym spojrzeniem na relacje rodzic-dziecko, które może pomóc odnaleźć się w zawirowaniach nastoletniego życia. To lektura, która przypomina, że jesteśmy w tym razem, a każde wyzwanie to także szansa na budowanie silniejszych więzi z naszymi dziećmi.
Przeczytane:2025-03-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Idealny rodzic nie istnieje, możemy natomiast stać się opiekunem w pełni świadomym, uważnym potrzeb naszych dzieci, takim, który stara się najlepiej, jak potrafi, choć wie, że nie zawsze wszystko będzie przebiegać według jego założeń. Sprawa jednak zaczyna się komplikować, gdy nasza pociecha wkracza w okres nastoletni, burzliwy czas poszukiwania oraz ustalania własnej tożsamości i hierarchii wartości, zbierania doświadczeń, testowania granic i możliwości. Jak się dogadać z nastolatkiem? - bezsprzecznie, to pytanie, które zadaje sobie każdy rodzic. Z pomocą przybywa wyjątkowa, sugestywnie nakreślona pozycja ,,Pomocy, mam w domu nastolatka", która prowadzi czytelnika przez ten burzliwy okres z niezwykłym zrozumieniem, empatią dla naszej frustracji, złości, a czasem po prostu smutku, bezsilności. Nie zawsze uda nam się postawić na swoim, nie zawsze nasza pociecha będzie postępować słusznie, bezpiecznie, odpowiedzialnie, a jednak zawsze można znaleźć wyjście z każdej sytuacji, a co najważniejsze, uniknąć niepotrzebnego moralizowania czy bezsensownego karania, które tylko niszczy każdą relację.
Ta wartościowa pozycja nie tylko przekazuje najistotniejsze informacje, ale przede wszystkim dostarcza rodzicom konkretne narzędzia i praktyczne strategie, dzięki którym dowiedzą się, jak właściwie rozmawiać ze swoim nastolatkiem, jak rozwiązywać konflikty, a także pozwolą mu spojrzeć na całą sytuację z drugiej perspektywy, tak, by lepiej zrozumieć zachowanie i wybory naszej pociechy. Jeśli pragniesz zbudować ze swoim nastolatkiem bezpieczną, opartą na wzajemnym szacunku relację, a przede wszystkim wspierać i kształtować poczucie jego wartości, zaprezentowane wskazówki będą dla Ciebie nieocenioną pomocą.
,,Pomocy, mam w domu nastolatka!" to niezwykle wartościowa pozycja, po którą powinien sięgnąć absolutnie każdy rodzic dziecka wkraczającego w ten burzliwy okres rozwojowy! Ten wyjątkowy holistyczny przewodnik prowadzi opiekuna krok po kroku, podsuwa mu cenne narzędzia, które pomogą dogadać się z dorastającą pociechą, jak i zadbać o własną cierpliwość, poczucie wartości oraz tak potrzebny dystans. Bezsprzecznie, pozycja obowiązkowa!