Spis treści, Od wydawcy, Z pamięci indywidualnej do pamięci zbiorowej. O drodze naukowej profesor Zofii Kurzowej (Władysław T. Miodunka), Bibliografia prac profesor Zofii Kurzowej (Zofia Cygal-Krupowa),Przedmowa do wydania II, Skróty bibliograficzne, Wstęp, Rozdział I, Z dziejów ziem południowokresowych, Rozdział II, Zarys dziejów języka polskiego na kresach południowych, Rozdział III, Fonetyka, morfologia i składnia języka polskiego kresów południowych, Fonetyka, Fleksja, Słowotwórstwo, Składnia, Rozdział IV, Słownictwo i frazeologia polszczyzny południowokresowej, Wstęp, Słownik, Frazeologia, Geograficzne zasięgi regionalizmów wschodnich, Z historii wyrazów regionalnych, Semantyczno-funkcjonalna charakterystyka słownika, Rozdział V, Dialekt kulturalny Lwowa, Charakterystyczne cechy fonetyczne, Osobliwości fleksyjno-składniowe.

Informacje dodatkowe o Polszczyzna Lwowa i kresów południowo-wschodnich do 1939. Prace Językoznawcze t.1 :

Wydawnictwo: universitas
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 83-242-0656-6

Kup książkę Polszczyzna Lwowa i kresów południowo-wschodnich do 1939. Prace Językoznawcze t.1

Polszczyzna Lwowa i kresów południowo-wschodnich do 1939. Prace Językoznawcze t.1 - opinie o książce

Ze studiów nad polszczyzną kresową. Wybór prac, t. 3
Zofia Kurzowa0
Okładka ksiązki - Ze studiów nad polszczyzną kresową. Wybór prac, t. 3

Zbiór ze studiów nad polszczyzną kresową. Wybór prac, t. 3...

Zofia Kurzowa0
Okładka ksiązki - Język polski Wileńszczyzny i kresów pólnocno-wschodnich: XVI-XX w. Prace Językoznawcze t. 2

Zarys dziejów ziem północnokresowych, społeczne i narodowościowe warunki kształtowania się języka polskiego, Dzieje polityczno-społeczne i kulturalne,...