reklama

Polskie góry. 300 najpiękniejszych miejsc

Polskie góry. 300 najpiękniejszych miejsc

Polskie góry to niezwykła podróż po wysokich szczytach i głębokich dolinach, urokliwych halach i połoninach, klimatycznych schroniskach i bacówkach. W ten świat natury człowiek wkomponował zamki i osady, a liczne muzea i skanseny nierozerwalnie są związane z ludźmi gór.

Sudety - rzeźbione wodą i wiatrem arcydzieła zaklęte na wieki w skałach

Beskidy - łagodne kształty szczytów porośniętych gęstym lasem

Bieszczady - trawy szumiące na połoninach i cisza dziewiczych lasów

Pieniny - malarskie pejzaże z najpiękniejszym górskim przełomem

Tatry - góry paradoksów oraz spektakularne panoramy o alpejskim charakterze

Góry Świętokrzyskie - urzekająca przestrzeń oraz harmonijna współpraca człowieka i natury

300 niezapomnianych górskich przygód!

Informacje dodatkowe o Polskie góry. 300 najpiękniejszych miejsc:

Polskie góry. 300 najpiękniejszych miejsc - opinie o książce

Avatar użytkownika - burgundowezycie
burgundowezycie
Przeczytane:2024-09-16, Ocena: 6, Przeczytałam,

Polska to niezaprzeczalnie piękny kraj, który jest idealnym miejscem do aktywnego wypoczynku i relaksu w otoczeniu pięknych i naturalnych krajobrazów. To wyjątkowe bogactwo pozwala nam cieszyć się naturą na wiele sposobów, od piaszczystych plaż i wydm, urokliwe pojezierza, suchą pustynię Błędowską, aż po majestatyczne góry, o których dzisiaj trochę więcej.

„Polskie góry” autorstwa Mikołaja Gospodarka to niezwykła wizualna podróż, która przenosi nas w samo serce najbardziej urokliwych zakątków polskich gór. Autor, będący nie tylko doświadczonym podróżnikiem, ale i utalentowanym fotografem, w pełni wykorzystuje swój warsztat, by ukazać nam cały majestat i różnorodność polskich pasm górskich.

W każdej z sześciu części, poświęconych najważniejszym pasmom górskim Polski, Gospodarek z niezwykłą precyzją oddaje charakterystyczne cechy poszczególnych pasm: od surowych, wyrzeźbionych przez wodę i wiatr Sudetów, przez łagodne, zalesione Beskidy, tajemnicze i dzikie Bieszczady, malarskie Pieniny, majestatyczne Tatry po najstarsze góry Świętokrzyskie. Każda z tych krain prezentowana jest przez Autora w sposób, który pozwala nam zobaczyć i poczuć ich odmienność, klimat i urok.

W książce znajdziemy 300 niezapomnianych przygód – miejsc, szlaków i schronisk, które wpisują się w dziedzictwo górskiej kultury Polski. Gospodarek nie zapomina tutaj również o ludziach gór, którzy od wieków zamieszkują te regiony. Wiele fotografii ukazuje zamki, skanseny i muzea, będące świadectwem nierozerwalnej więzi człowieka z naturą. Znajdziemy tu także bacówki i schroniska, w których można się zatrzymać nie tylko na smaczny posiłek, ale i również na przekazywane od lat górskie opowieści.

Jednym z najważniejszych atutów książki obok ciekawie przedstawionej treści, są fotografie Gospodarka. To one pozwalają w pełni docenić piękno polskich gór – zarówno w świetle poranka, jak i o zmierzchu, zimą, wiosną, latem czy jesienią. Każda strona tej książki emanuje pasją autora do góry, przyrody i do odkrywania nowych, niesamowitych miejsc. Dzięki temu „Polskie góry” to nie tylko album pełen wspaniałych widoków, ale i inspiracja dla każdego miłośnika gór, który szuka nowych szlaków, doświadczeń i malowniczych plenerów.

„Polskie góry” to album dla każdego, kto chce choć na chwilę przenieść się w niesamowity świat natury i zapierających dech krajobrazów. To doskonała pozycja zarówno dla zapalonych górskich wędrowców, jak i dla tych, którzy przygodę z górami dopiero zaczynają. Po lekturze czuję się nasycona pięknem polskich gór i zachęcona treścią, by je odkrywać, bo wniosek jest jeden: absolutnie warto! 🔥

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @wydawnictwo_pascal_books, a Autorowi @gospodarek.mikolaj za inspirującą lekturę i cudowne ujęcia (współpraca reklamowa) 🩷.

Mazury i Warmia bucket list
Mikołaj Gospodarek0
Okładka ksiązki - Mazury i Warmia bucket list

Mazury i Warmia bucket list   .Gdzie znajdują się mosty przypominające rzymskie akwedukty? .Która puszcza jest najlepsza na spacer w dziczy? .Co wspólnego...

Bucket list Bieszczady
Mikołaj Gospodarek0
Okładka ksiązki - Bucket list Bieszczady

Wycieczka drezyną rowerową po torach, jedną z nielicznych w Polsce i Europie? Przechadzka po malowniczej połoninie, wśród krzewiastych jarzębin, szumu...

Rok szarańczy
Terry Hayes