Polskie Dokumenty Dyplomatyczne 1932

Kolejny (szesnasty) tom serii wydawniczej Polskie Dokumenty Dyplomatyczne składa się z 316 dokumentów ilustrujących polską politykę zagraniczną w 1932 roku. Najważniejszym wydarzeniem tego roku była Międzynarodowa Konferencja Rozbrojeniowa, której obrady zainaugurowano 2 lutego w Genewie. W relacjach wielostronnych uwagę zwraca także konferencja w Lozannie, w czasie której zadecydowano o zawieszeniu spłat reparacji wojennych nałożonych po zakończeniu I wojny światowej. Za najistotniejsze wydarzenie w stosunkach dwustronnych uznać należy podpisanie 25 lipca układu o nieagresji z ZSRR i wynikające z tego faktu konsekwencje dla stosunków z Francją i Rumunią.

W roku 1932 doszło także do zmiany na stanowisku ministra spraw zagranicznych. August Zaleski piastujący ten urząd od roku 1926 został zastąpiony przez dotychczasowego podsekretarza stanu – Józefa Becka.

Podstawę źródłową tomu stanowią materiały zgromadzone w Archiwum Akt Nowych, Instytucie Polskim i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie, Instytucie Józefa Piłsudskiego w Ameryce oraz w Archiwum Państwowym w Gdańsku. Zdecydowana większość materiałów zamieszczonych w tomie to dokumenty dotychczas niepublikowane.

Tomy zawiera indeks osobowy i rozbudowany indeks rzeczowy, we wstępie zawarto informacje o strukturze i sprawach personalnych w MSZ.

Informacje dodatkowe o Polskie Dokumenty Dyplomatyczne 1932:

Wydawnictwo: PISM
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

magdad
Przeczytane:2013-02-04, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Wielka Brytania 1918-1939 w świetle polskich źródeł dyplomatycznych
Krzysztof Kania0
Okładka ksiązki - Wielka Brytania 1918-1939 w świetle polskich źródeł dyplomatycznych

Książka Krzysztofa Kani jest cennym uzupełnieniem naszej wiedzy o Wielkiej Brytanii latach 1918-1939 i roli tego państwa w polskiej polityce zagranicznej...

Wielka Brytania 1918-1939 w świetle polskich źródeł dyplomatycznych
Krzysztof Kania 0

Książka Krzysztofa Kani jest cennym uzupełnieniem naszej wiedzy o Wielkiej Brytanii w latach1918-1939 i roli tego państwa w polskiej polityce zagranicznej...