Polska Kazimierza Nowaka. Przewodnik rowerzysty

Źródłem prezentowanych w książce informacji są przede wszystkim bardzo liczne pamiątki skrupulatnie przechowane przez 70 lat przez jego rodzinę, udostępnione Wydawnictwu, a nawet relacje osób, które go pamiętały.

Książka pokazuje międzywojenną Polskę oczami Nowaka, ale też zaprasza do obejrzenia miejsc z nim związanych. Przewodnik prowadzi po rodzinnych stronach, mieszkaniach, miejscach pracy i czasowego pobytu; a także niemal przez wszystkie miasta, miasteczka i wsie, jakie odwiedził w czasie kilku podróży po Polsce, które zazwyczaj były jednocześnie początkiem jego tras po Europie.

Książka jest nie tylko biografią, ale równie dobrze może spełnić rolę przewodnika rowerzysty – rowerzysty takiego, jakim był Kazimierz Nowak, jak i takiego, którym może być dzisiaj każdy.

Na wewnętrznej stronie okładki książki zamieszczona jest mapa Poznania z uwzględnieniem wszystkich „nowakowych” miejsc w tym mieście.

Praktycznym dodatkiem jest mapa przedwojennej Polski z zaznaczonymi trasami rowerowymi podróży Kazimierza Nowaka.

Opisane szlaki mogą posłużyć więc jako motyw i podstawa do ułożenia własnej wycieczki szlakiem Kazimierza Nowaka. A wiele osób ujrzy w książce Polskę swojej młodości lub młodości swoich rodziców czy dziadków.

Informacje dodatkowe o Polska Kazimierza Nowaka. Przewodnik rowerzysty:

Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Podróżnicze

Kup książkę Polska Kazimierza Nowaka. Przewodnik rowerzysty

Kochana Maryś! Listy z Afryki. Tom I, Libia – Egipt – Sudan
Kazimierz Nowak0
Okładka ksiązki - Kochana Maryś! Listy z Afryki. Tom I, Libia – Egipt – Sudan

Książka zawiera komplet nigdy wcześniej niepublikowanych listów Kazimierza Nowaka do żony Marii napisanych w okresie od 4 listopada 1931 do 13 stycznia...