Polska i jej święci. 966–2016

„Polska i jej święci. 966–2016”, to publikacja z okazji rocznicy chrztu Polski – leksykon świętych i błogosławionych w Roku Bożego Miłosierdzia. Święty Jan Paweł II powtarzał, że człowieka nie da się zrozumieć bez Chrystusa. Podobnie historię naszej Ojczyzny można zrozumieć tylko wtedy, gdy pozna się sylwetki ludzi najściślej z nią związanych, gotowych poświęcić dla niej wszystko, zaangażowanych na jej rzecz, aż do oddania własnego życia – jak Chrystus. Kim byli? W jakich czasach żyli? Co ukształtowało ich osobowości, że potrafili tak bezkompromisowo, bez oglądania się na własne korzyści, ofiarnie służyć innym?

Milenium jest dla nas nie tylko przeżyciem historycznym i oddaniem czci tym, którzy przed nami żyli, a dziś śpią snem pokoju. Milenium jest zarazem wielką uroczystością wszystkich spadkobierców pierwszych pokoleń Polski chrześcijańskiej (Stefan kard. Wyszyński, Wrocław, kościół św. Wojciecha, 15 X 1966).

Odbiorcy:
– chcący dostrzec prawdę ducha ludzkiego, poddającego się działaniu Ducha Świętego
– poszukujący prawdy o człowieku w Kościele i w świecie
– miłośnicy mądrości zawartej w historii
– ceniący orędownictwo świętych i błogosławionych
– wrażliwi na piękno
– chcący obdarować drugą osobę wartościowym prezentem.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
Stanowili elitę narodu na każdym etapie jego 1050-letniej historii. Kroczyli śladami Chrystusa… Oto życiorysy kilkudziesięciu świętych i błogosławionych – patronów i orędowników Polski. Ich sylwetki, słowa i czyny opatrzone pięknymi ilustracjami, modlitwami za ich wstawiennictwem oraz świadectwami i refleksjami na ich temat Jana Pawła II, Benedykta XVI oraz inncyh znaczących postaci w dziejach Polski.

Informacje dodatkowe o Polska i jej święci. 966–2016:

Polska i jej święci. 966–2016 - opinie o książce

Kalendarz Caritas 2016
oprac. Hubert Wołącewicz0
Okładka ksiązki - Kalendarz Caritas 2016

„Caritas” to marka, której nikomu rekomendować nie trzeba. Instytucja działająca w Polsce i na całym świecie od dziesięcioleci. Pomagająca...