Położnictwo i ginekologia tom 1-2

Inne wydania:

Trzecie wydanie znanego i cenionego podręcznika z położnictwa i ginekologii pod redakcją naukową prof. dra hab. n. med. Grzegorza H. Bręborowicza.

Podstawowy podręcznik dla studentów medycyny i osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego z położnictwa i ginekologii.

Inspiracją do przygotowania kolejnej edycji książki była chęć przedstawienie czytelnikom zarówno świeżych informacji z położnictwa i ginekologii, jak i współczesnych osiągnięć z zakresu tej specjalizacji. Położnictwo i ginekologia jest dynamicznie rozwijającą się specjalizacją, o czym świadczą zmieniające się rekomendacje, nowe procedury i wytyczne towarzystw naukowych, wszystko zgodne z evidence based medicine.

Do współtworzenia podręcznika zostali zaproszeni nowi autorzy i specjaliści z prawie wszystkich ośrodków akademickich w kraju. Współredagowania dwutomowego podręcznika podjęli się prof. dr hab. n. med. Krzysztof Czajkowski i prof. dr hab. n. med. Tomasz Rechberger. Ich doświadczenie jako nauczycieli akademickich, lekarzy i naukowców wniosło do opracowania istotne wartości merytoryczne.

W książce opisano takie zagadnienia jak: ciąża o przebiegu prawidłowym i nieprawidłowym, choroby współistniejące z ciążą, diagnostyka stanu płodu, poród i połóg, anatomia żeńskich narządów płciowych, zakażenia, choroby przenoszone drogą płciową, endokrynologia i onkologia ginekologiczna, operacje ginekologiczne, niepłodność.

Informacje dodatkowe o Położnictwo i ginekologia tom 1-2:

Położnictwo i ginekologia tom 1-2 - opinie o książce

Położnictwo Tom 4. Diagnostyka biofizyczna i biochemia
Grzegorz H. Bręborowicz0
Okładka ksiązki - Położnictwo Tom 4. Diagnostyka biofizyczna i biochemia

Położnictwo Tom 4 Położnictwo, coraz częściej określane mianem medycyny perinatalnej, jest multidyscyplinarną specjalnością zajmującą się ciążą o przebiegu...

Położnictwo Tom 1. Fizjologia ciąży
Grzegorz H. Bręborowicz0
Okładka ksiązki - Położnictwo Tom 1. Fizjologia ciąży

Położnictwo, coraz częściej określane mianem medycyny perinatalnej, jest multidyscyplinarną specjalnością zajmującą się ciążą o przebiegu prawidłowym i...