Północ w Pekinie

1937 rok. Kolonialny Pekin. Pewnego dnia córka brytyjskiego konsula nie wraca do domu… Szokujące morderstwo wstrząsnęło Chinami u progu II wojny światowej. Ciało Pameli Werner znaleziono blisko Lisiej Wieży, poza Dzielnicą Poselstw, w miejscu, które, jak mówią legendy, jest nawiedzane przez duchy zwierząt. Dla chińskiej policji martwa biała dziewczyna oznacza kłopoty, zwłaszcza że stan ofiary wskazuje na czyn brutalnego maniaka. Całe miasto huczy od plotek i podejrzeń. Ku rozpaczy ojca Pameli, śledztwo okazuje się trudniejsze, niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Czy uda się je doprowadzić do końca, zanim Japończycy rozpoczną inwazję? Paul French, historyk i znawca Chin, po wieloletnich badaniach ujawnia, co naprawdę wydarzyło się przed laty. Książka została wyróżniona prestiżową Nagrodą Brytyjskiego Stowarzyszenia Autorów Powieści Kryminalnych i nagrodą Edgara Allana Poe w kategorii Best Fact Crime.

Informacje dodatkowe o Północ w Pekinie:

Wydawnictwo: Black Publishing
Data wydania: 2014-06-18

Kup książkę Północ w Pekinie

Północ w Pekinie - opinie o książce

Avatar użytkownika - kaariokaa
kaariokaa
Przeczytane:2014-07-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
"Kiedy Pamela się domyśliła, co się dzieje? (...) W którym momencie zacisnęła dłonie w pięści, próbując się bronić? Kiedy krzyknęła? Kiedy zrozumiała, że za chwilę umrze? (...) Północ w Pekinie Paula Frencha to kryminał niezwykły, nie tylko ze względu na miejsce i czas akcji, ale przede wszystkim dlatego, że... wszystko to wydarzyło się naprawdę. (...) Bez wątpienia Północ w Pekinie jest historią, którą nie powinna zostać zapomniana. Balansuje ona pomiędzy ustalonymi faktami, a próbą ich interpretacji. Zawieszona w ciekawym, acz trudnym historycznie okresie, umiejscowiona w interesującej scenerii, pozwala poczuć klimat Chin w przededniu wojny oraz wziąć udział w niezwykłym dochodzeniu." Cała recenzja: http://soy-como-el-viento.blogspot.com/2014/07/kiedy-zrozumiaa-ze-za-chwile-umrze-paul.html
Avatar użytkownika - madziusia
madziusia