Polityka i kultura

Zaskakująca w nieznanych szczegółach z najnowszej historii i niezwykła w interpretacjach znanych wydarzeń opowieść o Polsce ostatniego półwiecza. Rafał Grupiński - polityk, a zarazem historyk kultury, krytyk literacki i wydawca, w latach 80. współpracownik paryskiej "Kultury" i założyciel podziemnego czasopisma "Czas Kultury" - opowiada o czasach opozycji demokratycznej, stanie wojennym z poznańskiej perspektywy, by chwilę potem odsłaniać kulisy sejmowej i rządowej polityki po 1989 roku. Sekretarz stanu w rządzie premiera Donalda Tuska, doradca polityczny i szef największego klubu parlamentarnego Sejmu VII kadencji, a chwilę wcześniej wydawca takich pisarzy jak Andrzej Stasiuk, Marcin Świetlicki czy Natasza Goerke, łączył zawsze dwa światy, które wydają się przy obecnej brutalizacji polityki nie do pogodzenia: politykę i kulturę. O tym jest także ta książka ważnego świadka epoki, który angażując się w PRL w walkę o niepodległość czy późniejsze przemiany polityczne kraju, nigdy nie porzucił kultury i świata jej nieprzemijających wartości.

Informacje dodatkowe o Polityka i kultura:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2019-09-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Polityka i kultura

Polityka i kultura - opinie o książce

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;