Pokojówka

Mundurek daje mi wolność. To najdoskonalsza peleryna niewidka. Kiedy go wkładam, staję się całością. Ubrana w strój roboczy, czuję się bardziej pewna siebie, wiem, co mam mówić i robić - a przynajmniej zwykle wiem. A kiedy tylko go z siebie zdejmę na koniec dnia, czuję się naga, zagrożona, niepełna.

Molly jest pokojówką w hotelu Regency Grand, w którym pan Black właśnie został zamordowany.

Lub jak powiedziałaby Molly: jest nieodwracalnie niedysponowany.

Musicie wiedzieć, że Molly ma cechy autystyczne.

Przeczytajcie tę wciągającą opowieść z nieoczekiwanymi zwrotami akcji i wywracającym wszystko zakończeniem.

Na podstawie książki przygotowywany jest film z Florence Pugh (Midsommar. W biały dzień).

Molly ujęłaby to nieco inaczej: przeczytajcie 384 strony (minus strony otwierające), każda o wymiarze 148 mm na 210 mm, złożone fontem Merriweather, wydrukowane na kremowym papierze o gramaturze 60 g. Do filmu nie rozpoczęto jeszcze zdjęć (stan na styczeń 2022), więc w zasadzie nie ma o czym mówić.

Informacje dodatkowe o Pokojówka:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2022-01-26
Tytuł oryginału: The Maid

Tagi: bóg

Kup książkę Pokojówka

Pokojówka - opinie o książce

Molly jest osobą nietypową, wszystko rozumie wprost, nie wychwytuje podtekstów i dwulicowości. Molly jest pokojówką w hotelu, która traktuje swoją pracę jak misję, jest ona dla niej całym światem. Odkąd zmarła jej babcia, jest całkiem sama, ma tylko pracę. Pewnego dnia znajduje w pokoju hotelowym ciało i jej spokojne życie wywraca się do góry nogami. Książka lekka i przyjemna. Polecam.