Nowy historycyzm, zwany także poetyką kulturową, jedna z najbardziej heterogenicznych orientacji krytyczno-metodologicznych, istnieje już ponad trzydzieści lat w wielorakich badaniach wybitnych naukowców oraz w programach nauczania amerykańskich i zachodnioeuropejskich szkół wyższych. Zgodnie z założeniami jego twórcy, Stephana Greenblatta, nowy historyzm jest "bardziej kulturową czy też antrolopologiczną" krytyką, która "świadoma roli interpretatora stawia sobie za cel rozumienie literatury jako części systemu znaków, tworzących daną kulturę" (Renaissance Self-Fashioning: From More to Shakespeare). Chociaż zainteresowania naukowe twórcy tej orientacji metodologicznej ograniczyły w początkowym okresie zakres badań do literatury i kultury renesansu, to niedługo potem nowy historycyzm stał się jedną z głównych metodologii we wszelkich krytycznych odmianach kontekstualizacji literatury na przestrzeni wieków i kultur - w tym studiów postkolonialnych, genderowych, biograficznych, materializmu kulturowego i innych.
Informacje dodatkowe o Poetyka kulturowa. Pisma wybrane:
Wydawnictwo: universitas