Siódma część komiksowej serii przygodowej.

,,Jeśli czujesz, że coś jest nie tak, to prawdopodobnie masz rację"

Wszystkie porwane dzieci wróciły do Rosenhill, ale Czerwona Maska i jej przyjaciele nie mogą przestać myśleć o tej sprawie. Coś tu się nie zgadza. Dlaczego porywacze mieliby zadać sobie tyle trudu, żeby najpierw porwać dzieci, a potem po prostu je wypuścić po kilku dniach?

Poza tym wiele z dzieciaków zaczęło lunatykować. Wychodzą w środku nocy na ulice Rosenhill. W mieście dzieje się coś bardzo podejrzanego...

Pierwsza część ,,Podręcznika dla superbohaterów" została opublikowana w 2017 roku i od tamtego czasu w samej Szwecji sprzedano ponad milion egzemplarzy. Seria jest tłumaczona na ponad 20 języków. Część szósta, ,,Bez nadziei", była najlepiej sprzedającą się książką dla dzieci w 2021 roku w Szwecji.

Informacje dodatkowe o Podręcznik dla Superbohaterów (#7). Podręcznik dla superbohaterów. Część 7: Powrót:

Wydawnictwo: Debit
Data wydania: 2022-07-06
Tytuł oryginału: Handbok för superhjältar. Del 7: Tillbaka

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży

Kup książkę Podręcznik dla Superbohaterów (#7). Podręcznik dla superbohaterów. Część 7: Powrót

Podręcznik dla Superbohaterów (#7). Podręcznik dla superbohaterów. Część 7: Powrót - opinie o książce

Wyjątkowa komiksowa seria wydawana pod szyldem Wydawnictwa Debit liczy już siedem tomów! Początkowo autorzy cyklu skupiali się na kwestii przemocy, nękania w szkole. Jednak w pewnym momencie motywem przewodnim stała się umiejętność współpracy z innymi. Na końcu każdej książki zaczęły się pojawiać przemyślenia bohaterów na ten temat. A wszystko dlatego, że i główna postać, Lisa, znacznie się zmieniła. Zdobywanie kolejnych umiejętności i wykorzystywanie supermocy do niesienia pomocy innym sprawiło, że zaczęła wierzyć w siebie. W końcu nabrała dość odwagi, by przeciwstawić się szkolnym łobuzom, którzy dokuczali nie tylko jej, ale również innym dzieciom. Z przyjemnością obserwowałam przemianę, jaka zachodziła w dziewczynce z tomu na tom. I z chęcią dowiem się, jak dalej potoczą się jej losy.

"Podręcznik dla superbohaterów. Część 7: Powrót" - podobnie jak pozostałe tomy - zapewnia rozrywkę, ale też niesie za sobą ważne przesłanie. Uzmysławia, jak ważne jest współdziałanie w grupie, wzajemne zaufanie i wsparcie. Pokazuje, jak istotnym i potrzebnym elementem przyjaźni jest rozmowa, a także umiejętność przyznania się do błędu i przeproszenia drugiej osoby. Bo nawet pomiędzy przyjaciółmi zdarzają się kłótnie, w końcu każdy jest inny, każdy ma prawo do własnego zdania. Prawdziwą sztuką nie jest sporów unikać, lecz potrafić je załagodzić. Komiks ukazuje całą prawdę o tym, jak skomplikowane bywają relacje społeczne, i podpowiada, jak dbać o dobre stosunki z innymi.

Jest to idealna lektura dla dzieci, które z czytaniem są nieco na bakier. Odpowiednio wyważona ilość tekstu, niezwykle wciągająca i dynamiczna akcja oraz świetne ilustracje z pewnością przekonają wielu młodych czytelników.