W związku z rozwojem handlu elektronicznego konieczne stało się uchwalenie aktu prawnego regulującego kwestię uwierzytelniania dokumentów elektronicznych.Podpis elektroniczny ma pełnić w obrocie elektronicznym te same funkcje, jakie w tradycyjnych formach wymiany gospodarczej i obrotu konsumenckiego pełni podpis własnoręczny. Ustawa o podpisie elektronicznym wprowadza fundamentalne zmiany w prawie zobowiązań poprzez wprowadzenie nowej formy oświadczenia woli.Publikacja opisuje charakter prawny, funkcje i skutki prawne takiego podpisu oraz zagadnienia związane z uwierzytelnianiem dokumentów elektronicznych. Została opracowana przez grono wybitnych specjalistów reprezentujących zarówno praktykę, jak i środowisko naukowe, biorących udział w pracach nad ustawą.Ze względu na jasny i przystępny sposób przedstawiania tych trudnych i nowatorskich zagadnień adresowana jest nie tylko do prawników, ale także do wszystkich uczestników obrotu gospodarczego.
Informacje dodatkowe o Podpis elektroniczny. Komentarz do ustawy z 18 września 2001 r.:
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d