Hipnotyzujący thriller mistrza kryminału Keigo Higashino. Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy.
W Tokio dochodzi do brutalnej zbrodni. Śledztwo prowadzone przez wybitnego detektywa Kusanagiego oraz genialnego fizyka Yukawę, znanego jako profesor Galileo, ujawnia sieć intryg i pozornie niemożliwych do podważenia alibi. W centrum zdarzeń znajduje się matka samotnie wychowująca córkę i cichy matematyk, którzy skrywają tajemnicę większą, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.
Higashino splata wątki kryminalne i psychologiczne napięcie z intelektualną grą, tworząc historię, od której nie sposób się oderwać aż do ostatniej strony. Kto tak naprawdę jest sprawcą, a kto ofiarą? Odpowiedź może zmienić twoje spojrzenie na miłość i poświęcenie.
Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy.
Keigo Higashino otrzymał za tę książkę prestiżową Nagrodę Naoki.
,,Japoński Stieg Larsson". - ,,The Times"
,,W tym surowym i oszczędnym w słowach tekście bezwzględna logika ściera się z ludzkimi emocjami, tworząc elegancką opowieść o cenie grzechu, w której wszyscy cierpią, a nikt nie może wygrać". - ,,Publishers Weekly"
,,Niezwykły thriller. Na długo pozostanie w pamięci". - ,,Independent on Sunday"
,,Złożona i wciągająca... Jeśli lubisz zagadki ukryte w zagadkach, ta książka zachwyci cię bezgranicznie". - ,,Guardian"
,,Zakończenie to zabójczy zwrot akcji". - ,,Metro"
Keigo Higashino - jeden z najpopularniejszych autorów powieści kryminalnych, mistrz literackich zagadek i psychologicznego napięcia. Urodzony w Osace, z wykształcenia inżynier. Międzynarodową sławę przyniosła mu książka ,,Podejrzany X. Pochodna zbrodni", wyróżniona m.in. japońską Nagrodą Naoki.
,,Podejrzany X. Pochodna zbrodni" to książka, która otwiera nową wydawniczą serię Kryminalna Relacja.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-03-12
Tytuł oryginału: YOGISHA X NO KENSHIN
Ta książka to kryminalny powiew świeżości. Czytając ją, czułam się jednocześnie jak w potrzasku i na otwartym morzu. To powieść, którą pomimo tematu mord*rstwa czyta się z niezwykłą lekkością i charakterystycznym dla literatury azjatyckiej — poczuciem bycia w centrum wydarzeń, które rozgrywają się w atmosferze otwartości i nieskrępowania. To właściwie połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym — te dwa gatunki w pewien sposób dzielą konstrukcję powieści na dwie części. Świetna literatura, nic dodać, nic ująć.
Yasuko pracuje w lokalu z bento i samotnie wychowuje nastoletnią córkę. Stara się zapewnić jej i sobie stabilizację po tym, jak rozstała się ze swoim mężem. Kiedy jednak ten nachodzi je w domu i zakłóca ich spokój, jeszcze tej samej nocy dochodzi do zbrodni, w której największym pokrzywdzonym zostaje właśnie Togashi. W ukryciu jego ciała pomaga kobietom nauczyciel matematyki z pobliskiej szkoły i jednocześnie sąsiad Yasuko i Misato, pan Ishigami. Niedługo po tym, w innej części miasta zostają znalezione zmasakrowane zwł*ki mężczyzny, prawdopodobnie Togashiego. Policja szybko wpada na właściwy trop, ale nauczyciel matematyki regularnie próbuje ich zmylić. W sprawę angażuje się wybitny fizyk Yukawa, który przed laty studiował z Ishigawą.
Ta powieść ma w sobie mnóstwo spokoju, wyważenia i takiej cierpliwości, którą przechwycili jej bohaterowie. Serio, jeszcze nigdy w żadnym kryminale nie spotkałam się z tym, aby postaci miały w sobie tyle luzu, mimo ogona złożonego z policji. I może niektórzy będą się czepiać, że zbyt szybko zostały odkryte poszczególne tropy w śledztwie. Nie do końca w tej książce chodzi o to, aby do samego końca totalnie wszystko było owiane tajemnicą. Mimo to autor i tak bez ustanku bawi się z czytelnikiem w kotka i myszkę, a ten przecież tylko teoretycznie zna prawdę, bo ta została “pokazana” do pewnego momentu. W miarę rozwoju akcji my też dowiadujemy się rzeczy, które wcześniej stanowiły jedynie domysły albo były wielką niewiadomą. Właściwie to...czytelnik wie tyle, co Yasuko. Całą resztę skrzętnie skrywa i zarządza nią jej sąsiad. My poddajemy się jego wskazówkom, jak robi to główna bohaterka.
Świetna książka to mało powiedziane. To coś zupełnie innego i nietypowego w świecie kryminałów i thrillerów. Keigo Higashino oprócz aspektu zbrodni doskonałej (czy taka w ogóle istnieje?) skupił się na rozwoju psychologicznym postaci. Każda z nich ma swoje motywy, każda ma swoje przemyślenia i potrafi wyciągać z nich wnioski.
Do dosłownie ostatniej strony nie miałam pojęcia, jaki ta historia przybierze obrót. Czy byłam rozczarowana decyzjami bohaterów? I tak i nie — bo z jednej strony mam poczucie, że poświęcenie jednego poszło na marne, a z drugiej — najlepsze postępowanie jest tym, które dzieje się zgodnie z naszym sumieniem i komfortem.
Emocje bohaterów tej powieści udzielają się czytelnikowi, budząc w nim całą stertę wątpliwości, wyrzutów sumienia, rozczarowań i wdzięczności. Ta książka daje przestrzeń do zadania sobie pytania: jak byśmy postąpili w podobnej sytuacji i co w konsekwencji uważane byłoby za happy end?
Ode mnie mocna polecajka!
"Podejrzany X. Pochodna zbrodni" autorstwa Keigo Higashino to znakomity thriller który wciąga od pierwszych stron. Jest tu wszystko czego potrzeba czyli skomplikowana intryga pełna psychologicznego napięcia i intelektualnych wyzwań. Fabuła rozgrywa się w Tokio i koncentruje się na brutalnej zbrodni. Śledztwo prowadzone przez detektywa Kusanagiego oraz profesora Yukawę, ujawnia nie tylko zawirowania kryminalne, ale także wewnętrzne konflikty bohaterów. Higashino w mistrzowski sposób łączy wątki kryminalne z psychologią postaci, tworząc atmosferę napięcia, która towarzyszy nam aż do samego końca.
W centrum opowieści znajduje się matka samotnie wychowująca córkę oraz cichy matematyk, a ich tajemnice okazują się kluczowe dla rozwiązania zagadki. Autor doskonale ukazuje złożoność ludzkich emocji oraz moralnych dylematów, zmuszając nas do refleksji nad tym, co naprawdę znaczy miłość i poświęcenie. Choć od początku wiemy, kto jest mordercą, rozwijająca się fabuła serwuje coraz bardziej zaskakujące zwroty akcji, prowadząc do finału, którego nikt się nie spodziewa.
Styl pisania Higashino jest płynny, a dialogi naturalne, co sprawia, że przez książkę się wręcz płynie. Sama intryga jest przemyślana i ciężko się od niej oderwać. Autor zręcznie buduje napięcie i niepewność, wprowadzając w świat złożonych zagadek matematycznych i logicznych. Jego umiejętność tworzenia wiarygodnych postaci, które borykają się z osobistymi demonami, dodaje historii głębi i autentyczności.
"Podejrzany X. Pochodna zbrodni" to nie tylko kryminał, ale także refleksja nad naturą ludzkich relacji i wyborów. Higashino zmusza nas do zastanowienia się, na ile jesteśmy gotowi poświęcić siebie dla bliskich, a także jak łatwo można pomylić ofiarę ze sprawcą. Podsumowując, to niezwykle wciągająca i inteligentna powieść. Gorąco ją polecam.
Tokio, Yasuko jest matką samotnie wychowującą córkę. Pewnego dnia odwiedza ją były mąż, o którym chciałaby jak najszybciej zapomnieć. Dochodzi do morderstwa. Nieoczekiwanie, sąsiad kobiet, zdolny matematyk postanawia im pomóc w zatuszowaniu zbrodni. Kiedy policja odnajduje zwłoki zaczyna się poszukiwanie mordercy. Pewnie wszystko poszłoby zgodnie z planem gdyby nie pojawił się dawny kolega matematyka, równie zdolny fizyk...
Mój czytelniczy debiut z kryminałem japońskim. Znamy ofiarę, znamy zabójcę, a i tak razem z policjantami próbujemy dojść do całej prawdy.
Literatura japońska ma w sobie coś innego, coś czego nie spotkamy w żadnej innej obcojęzycznej czy chodźby polskiej, lekturze. Na pewno wielki wpływ na to ma wyjątkowa kultura jaka panuje w tym państwie. Nie znajdziecie tu krwawych opisów zbrodni, przekle#stw rzucanych z ust kogokolwiek czy epatowania sek#ualnością. Niż z tych rzeczy. Otrzymacie natomiast logiczną zagadkę do rozwikłania, mnóstwo matematyki w praktyce, ale bez obaw nie zanudzicie się...właściwie ani na chwilę Wasz mózg nie przestanie pracować. Książkę czyta się dosłownie ciurkiem i ciężko ją odłożyć - w głowie jak mantra powtarza się myśl "jeszcze tylko ten jeden rozdział" ?.
Zakończenie jest totalnym zaskoczeniem, dla mnie i dla...bohaterów. Dowodzi o tym, że ludzki umysł jest niezwykle skomplikowany, każdy reaguje inaczej, nie da się założyć,że coś się uda na 100% bo przecież każdy z nas ma inną "odporność" psychiczną.
Czy polecam? Tak. To zupełnie inny wymiar kryminału. Przekonajcie się sami. W Japonii ta seria ma już wiele innych części, bardzo się cieszę,że wydawnictwo postanowiło przełożyć jak narazie jedną z nich i proszę o więcej. Wielkie brawa należą się osobie odpowiedzialnej za przekład, pani Klaudii Ciurka.
Wybierając jeden przymiotnik do określenia tej powieści, padłoby na słowo ,,soczysta".
Autor przeniósł mnie do Tokio, gdzie zbrodnia okazała się punktem zaczepnym całej historii. Akcja rozwija się dość dynamicznie, a autor zaserwował mi bardzo zmyślnie skonstruowane intrygi. Detektyw Kusanagi i fizyk Yukawa jako duet podejmują próbę rozwikłania zagadki. Osoby będące z tak różnych światów moją zupełnie różne podejście do tematu, dzięki czemu ich współpraca jest bardzo interesująca pomimo jakże różnej metodyki.
Zdecydowanie kupiła mnie koncepcja dwóch zagadkowych postaci, które oprócz swojej enigmatyczności skrywają tajemnice, której znaczenie jest nie do przecenienia. Historia bohaterów splata się w sposób, który stawia pytania o granice między byciem sprawcą a ofiarą.
Pisarz bardzo zręcznie budował psychologiczne napięcie, gdzie nawet w początkowej fazie książki czułam, że to wszystko są składowe czegoś zupełnie większego. Warta wspomnienia jest jeszcze stworzona gra pozorów, gdzie każdy szczegół i z pozoru nieistotna wskazówka mogą okazać się kluczowe. W książce za sprawą licznych zwrotów akcji mój umysł pracował na pełnych obrotach, bo lubię takie literackie wyzwania.
Muszę przyznać, że ta historia zdecydowanie przerosła moje oczekiwania, bo odnalazłam tu zarówno kryminał w czystej postaci jak i refleksyjne momenty. Sama intryga, opleciona w napięcie była bardzo wyważona i nawet na chwile nie straciłam zainteresowania powieścią. Co ważne ,,Podejrzany X" prowokuje do zastanowienia nad granicami ludzkich wyborów oraz o to, czy w życiowym labiryncie można zawsze dokonać jasnego podział na to co jest dobre a co złe.
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Relacja
??
Nękana przez byłego męża kobieta popełnia straszną zbrodnię. Gdy chwilę później uświadamia sobie, że właśnie najprawdopodobniej pozbawiła się wolności do końca życia, z pomocą przychodzi jej sąsiad Ishiguro - nauczyciel matematyki, osoba niezwykle opanowana i kierująca się w życiu logicznym myśleniem. Mężczyzna stara się ochronić kobietę, choć w obliczu sumiennie prowadzonego śledztwa nie będzie to łatwe zadanie.
??
,,Podejrzany X. Pochodna zbrodni" to thriller, który wymyka się schematom, i to mi się w nim najbardziej podobało. Początkowo byłam przekonana, że wszystko zostało mi podane na tacy i to już w pierwszych rozdziałach. Później jednak zrozumiałam, że wcale nie wiem wszystkiego, a może tak naprawdę nie wiem nic.
Z wielkim zainteresowaniem obserwowałam przebieg śledztwa i to, jak logicznie potrafił myśleć matematyk w obliczu ogromnej presji i stresu. Autor wykreował naprawdę ciekawe postaci, a najbardziej podziwiałam właśnie Ishiguro oraz jego dawnego znajomego ze studiów, który z niezwykłą przenikliwością i dbałością o szczegóły starał się doprowadzić sprawę do końca.
Nie jest to historia, o której zapomnicie w momencie odłożenia ją na półkę. Ta książka skłania do refleksji nad ludzką moralnością i nad tym, gdzie przebiega granica między dobrem a złem.
Jeśli przeczytaliście już dużo thrillerów i szukacie jakiegoś powiewu świeżości, myślę że ,,Podejrzany X" ma szansę się Wam spodobać.
[współpraca reklamowa z @wydawnictworelacja]
"Podejrzany X. Pochodna zbrodni" to książka sławy japońskiej literatury kryminalnej - Keigo Higashino. Szeroko nagradzana, należy do serii z detektywem Galileo, trzecia z kolei, ale pierwsza powieść cyklu - wcześniejsze dwie to opowiadania. Historia zaczyna się bardzo nieszablonowo - obserwujemy zbrodnię popełnianą pod wpływem chwili, w afekcie, w poczucie totalnej bezsilności. My wiemy kto zabił, wiemy, kto pomaga zbrodnię ukryć - czyli wiemy dużo więcej niż policja. Im pomaga genialny fizyk, po stronie sprawców stoi równie genialny matematyk, a zatem intryga polega na ścieraniu się dwóch pokrewnych nauk, dwóch bardzo logicznych spojrzeń na świat, które jednak opierają się na innym podejściu do rozwiązania problemu. Intryga zatem osadzona na klasycznych założeniach dedukcji prowadzonej poprzez przesłuchania i rozmowy toczy się spokojnym rytmem, w którym jest czas przyjrzeć się uważnie kreacjom postaci, jak i problemom natury psychologicznej - czy zabicie kogoś, kto był przecież zły, jest wystarczającym usprawiedliwieniem, by dało się żyć dalej całkowicie normalnie? Czy jest możliwa zbrodnia doskonała? I ile człowiek jest w stanie poświęcić dla drugiej osoby? Autor skutecznie kluczy pomiędzy tym, co nam się wydaje, a tym co w jego fikcyjnej fabule wydarzyło się naprawdę, raz ciekawi mocniej, raz trochę mniej, ostatecznie jednak szokuje tak, że trudno się po tej lekturze otrząsnąć. Dodatkowym atutem też jest w ogóle japońska kultura - polski czytelnik z pewnością z przyjemnością będzie odkrywać tamtą codzienność, kulturę i smaki. Gorąco polecam fanom powieści kryminalnych nieszablonowych.
Przeczytane:2025-03-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)