Pod Zawianym Kaczorem

W mieście Williama Szekspira - Stratfordzie - zostaje zasztyletowana uczestniczka ekskluzywnej amerykańskiej wycieczki. Śladem, który pozostawia morderca, jest program teatralny z zapisanym na nim urywkiem wiersza. W tym samym czasie zostaje porwany kolejny z turystów - czternastoletni Jimmy Farraday. Sprawę jego zaginięcia bada inspektor Richard Jury. W tym celu śledczy przesłuchuje osobliwych i zabawnych wycieczkowiczów oraz odwiedza rodzinę chłopca. Tymczasem w podobnych okolicznościach ginie kolejna kobieta. Podobne morderstwo ma także miejsce w Londynie - znowu zasztyletowana osoba i następne wersy tekstu. Gdy niebezpieczeństwo zaczyna grozić nie tylko wycieczce Amerykanów, na jaw wychodzi rodzinna tajemnica sprzed lat. "Pod Zawianym Kaczorem" to czwarta część z serii powieści o inspektorze Richardzie Jurym. Książka Marthy Grimes to spójna, ciekawie skonstruowana historia kryminalna, ubarwiona przez drugoplanowe postaci, którym autorka poświęca wiele uwagi. Dużą rolę odgrywają odwołania do epoki elżbietańskiej, w tym do utworów Szekspira, oraz atmosfera słynnych angielskich pubów. [Wydawnictwo W.A.B., 2010]

Informacje dodatkowe o Pod Zawianym Kaczorem:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2010 (data przybliżona)

Kup książkę Pod Zawianym Kaczorem

Pod Zawianym Kaczorem - opinie o książce

Avatar użytkownika - whisky
whisky
Przeczytane:2015-07-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2015, Mam,
#kryminał #Anglia #inspektor Jury #seryjny morderca Kolejna książka z cyklu obsadzonym znakomitym duetem - bystry i zapracowany nadinspektor Jury oraz nonszalancki i uroczy exlord Merlose. Chociaż podejrzani znajdują się w kręgu amerykańskiej wycieczki, całość jest mocno brytyjska i elegancka. Bez przesadyzmu i niepotrzebnych zwrotów akcji, kryminał trzyma w napięciu aż do końca. Jak zwykle pozwalając zgadywać kto tym razem stoi za szeregiem krwawych zbrodni w spokojnym miasteczku.
Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2015-02-02, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Tym razem akcja dzieje się w Stratford-upon-Avon, mieście Szekspira. Inspektor Jury musi rozwikłać zagadkę śmierci kobiet z amerykańskiej wycieczki. Książka całkiem niezła, mimo że to spokojny kryminał i raczej trudno o szaloną akcję i emocje.
Avatar użytkownika - prylka
prylka
Przeczytane:2014-05-29, Ocena: 4, Przeczytałam,
Taki sobie kryminalik do szybkiego połknięcia. Kiedyś przeczytałam pierwszą książę z serii o inspektorze Jury " Pod Huncwotem" i chciałam jeszcze, ale Kaczor już mnie tak nie wciągnął, jednak debiut ma zawsze większą moc . Jak z filmami , Rocky 5 to już nie to co Rocky ;)
Avatar użytkownika - gocha
gocha
Przeczytane:2013-09-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Najsłabsza z dotychczaswych powieści M. Grimes: naciągana zagadka kryminalna i bohaterowie naszkicowani ostrą kreska, na granicy pastiszu. Mimo to jest to nadal jeden z moich ulubionych cykli kryminalnych, ponadto niedostatki fabuły wynagradza Szekspir, jako równoprawny bohater powieści.
Avatar użytkownika - stokrotka22
Przeczytane:2011-06-02, Przeczytałam,
Zajazd Jerozolima
Martha Grimes0
Okładka ksiązki - Zajazd Jerozolima

Piąty tom z Richardem Jurym! Nie ma bardziej depresyjnej pory niż Boże Narodzenie, tak przynajmniej sądzi sympatyczny inspektor. Niechętnie więc opuszcza...

Pod Huncwotem
Martha Grimes0
Okładka ksiązki - Pod Huncwotem

Mieszkańcy małego, cichego Long Piddleton w hrabstwie Northamptonshire w środkowej Anglii zawsze obawiali się przybyszów. Pewnego razu ich spokój został...