reklama

Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie

Poznawanie wszechświata wymaga jedynie wyjścia na świeże powietrze i czystego nieba, a oko to najważniejszy przyrząd obserwatora.

Chcesz obserwować kolejne zaćmienie, uchwycić latem rój meteorów, dostrzec Marsa wśród innych planet czy też odnaleźć odległą galaktykę? Ten przewodnik pomoże ci zobaczyć i zrozumieć wspaniałości nocnego nieba. Znajdziesz tu wskazówki, praktyczne informacje, fascynujące zdjęcia Układu Słonecznego, Drogi Mlecznej i odległych zakątków przestrzeni kosmicznej, a także grafiki przedstawiające najbardziej znane gwiazdozbiory.

Andrew Fazekas, znany jako The Night Sky Guy, pisze dla ,,National Geographic" o kosmosie i obserwowaniu gwiazd. Od 25 lat dzieli się tajemnicami wszechświata w książkach, radiu i telewizji.

Mapy nieba dla wszystkich czterech pór roku Profile i położenie 58 gwiazdozbiorów Informacje o tym, jak ,,skakać po gwiazdach", wykorzystując jasne drogowskazy do odnalezienia słabszych gwiazd, galaktyk i obiektów głębokiego nieba Wskazówki dotyczące obserwacji gołym okiem, przez lornetkę i teleskop Techniki fotografowania zachwycającej nocnej scenerii Dodatkowe informacje o odkryciach naukowych, mitologii i historii astronomii

Informacje dodatkowe o Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie:

Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie - opinie o książce

Avatar użytkownika - LiteraturaZmyslo
LiteraturaZmyslo
Przeczytane:2020-02-10, Ocena: 5, Przeczytałam,

„Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie” to książka, która idealnie pomoże odkryć wszystkie cuda ukryte na nocnym niebie. Sprawdzi się, jako towarzysz wieczornych i nocnych spacerów przez cały rok. Niebo codziennie prezentuje się inaczej, codziennie dostarcza niezapomnianych i niepowtarzalnych widoków. Przewodnik Andrewa Fazekasa pomoże nawet laikowi odnaleźć się w gwiazdach i nie tylko.
Andrew Fazekas swojemu czytelnikowi dosłownie chce przychylić nieba. Daje mu niezwykłą możliwość poznania mapy nieba, które się zmienia w każdej porze roku. Rzetelnie informuje o gwiazdach, podaje wskazówki, które sprawdzą się przy obserwacji nieba przez teleskop, lornetkę a nawet gołe oko. Podaje również smaczki z dzieciny mitologii i historii astronomii. Autor wszystko dokumentuje szczegółowymi fotografiami i ilustracjami. Cała książka wydana jest w formie podręcznego przewodnika, który można zabrać na wycieczkę czy spacer.
„Pod gwiazdami. Przewodnik po nocnym niebie” już dostarczył mi mnóstwo informacji i podpowiedział, kiedy warto uważniej spojrzeć w niebo. Przewodnik spodobał się również mojemu mężowi, który już myśli nad kupnem teleskopu. Książka jednak ma mały minus. Wydana jest w wersji raczej kieszonkowej na delikatnym papierze, przez co od częstego zaglądania może szybko się uszkodzić. Ale przy tym jest łatwa do spakowania do plecaka, więc hmm… to jej zaleta i wada jednocześnie. Fajnie mieć taką książkę w domu i podróży. Ja jestem usatysfakcjonowana i nastawiona na częste korzystanie z niej.

Rok szarańczy
Terry Hayes