Plany i plamy

"Po serii pochmurnych zimowych dni w bieszczadzkim lesie nastała wiosna. Zrobiło się ciepło, spadł pierwszy wiosenny deszcz i zaświeciło słońce. Trawa znów stała się soczyście zielona, a na drzewach pojawiły się najpierw pąki, a potem liście i kwiaty”.

„Plany i plamy” to czwarta część serii „Zwierzęta z bieszczadzkiego lasu”, którą pokochały tysiące dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Historia salamandry plamistej wytrwale szukającej towarzystwa wspiera dzieci, które mają trudności ze znalezieniem kompana lub kompanki do zabawy, oraz motywuje do niepoddawania się i szukania rozwiązań.

Tak jak pozostałe części serii, „Plany i plamy” to bajka i edukacja w jednym. Książka przekazuje wiedzę o salamandrze plamistej i innych małych gatunkach, a przemyślana typografia pomaga starszakom rozwijać umiejętność samodzielnego czytania.

Opowieść można czytać aktywnie, uwzględniając wyróżnione zdania, lub tradycyjnie, pomijając je. Zadania aktywizujące rozwijają spostrzegawczość i motorykę małą, a także sprawiają, że młodsze i starsze dzieci doskonale się bawią, szukając ukrytych elementów i pokonując wyznaczoną trasę razem z główną bohaterką.

Kunsztowne ilustracje idealnie współgrają z tekstem i wywołują wiele emocji zarówno u maluchów, jak i u dorosłych czytelniczek i czytelników. „Plany i plamy” to jedyna taka podróż do leśnego świata!

Informacje dodatkowe o Plany i plamy:

Data wydania: 2023-11-15
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Plany i plamy

Wielkie małe zwierzę
Urszula Kuncewicz-Jasińska0
Okładka ksiązki - Wielkie małe zwierzę

„W bieszczadzkich lasach mieszka wiele pięknych zwierząt. Opowiemy Wam dziś o jednym z nich. Zgadniesz, o którym?” Tak zaczyna się wyjątkowa...

Niedźwiedź i przestrzeń
Urszula Kuncewicz-Jasińska0
Okładka ksiązki - Niedźwiedź i przestrzeń

„Latem bieszczadzki las wygląda równie pięknie, jak jesienią, zimą i wiosną. Mamy nadzieję, że uda nam się go dziś pokazać. Jednak na razie cała...