Zaprzęgnij Excela do analizy ekonomicznej!

Zasady analizy ekonomicznej w praktyce, czyli jak rzetelnie ocenić rentowność przedsięwzięcia Informatyka w akcji, czyli jak zbudować program do analizy przyszłych zdarzeń w arkuszu kalkulacyjnym Przeprowadzenie rzetelnej analizy ekonomicznej nie jest łatwe i na ogół zajmuje bardzo dużo czasu, ale bez niej nie ocenisz właściwie sytuacji i nie oszacujesz rentowności swoich planów biznesowych. Nie wszystko da się przyspieszyć, jednak część zadań może wykonać za Ciebie sprytny program, współpracujący z arkuszem kalkulacyjnym! Jeśli chcesz nauczyć się poprawnie prognozować przyszłość Twojego biznesu, z uwzględnieniem wszystkich ważnych czynników, a także tworzyć programy ułatwiające Ci pracę, sięgnij po tę książkę.

W jej pierwszej części znajdziesz omówienie metodologii sporządzania analiz ekonomicznych, wraz ze studiami przypadku, wskazaniem potencjalnych niebezpieczeństw, wykresami i przykładowymi obliczeniami. Druga część zawiera natomiast szczegółowy opis kroków koniecznych do stworzenia automatycznego programu obliczającego rentowność przyszłych przedsięwzięć, wraz z wprowadzanymi formułami, zrzutami ekranu i rysunkami ułatwiającymi zrozumienie treści. Pozwól, by program do analizy ekonomicznej pracował za Ciebie! Rola analizy ekonomicznej i finansowej oraz różnice między nimi Podstawowe zasady sporządzania analizy ekonomicznej Analiza przeszłości — korzystanie ze sprawozdań finansowych Wskaźniki rentowności na różnych poziomach i wskaźniki istotne dla inwestorów Planowanie przyszłych zdarzeń, w tym plany operacyjne i strategiczne Analiza przyszłości — metody podejmowania decyzji, metoda zdyskontowanych przepływów pieniężnych Budowa strony tytułowej i aktywnego spisu treści Budowa arkusza zawierającego wszelkie planowane wartości i założenia Budowa arkusza obliczeniowego i podsumowującego z rekomendacją Budowa wykresów przedstawiających przyszłe przedsięwzięcie w czytelnej formie graficznej

Wiarygodna analiza ekonomiczna w Twoim komputerze!

Informacje dodatkowe o Planowanie i ocena rentowności przedsięwzięcia. Finanse z arkuszem kalkulacyjnym:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2015-10-29
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788324619856

Kup książkę Planowanie i ocena rentowności przedsięwzięcia. Finanse z arkuszem kalkulacyjnym

Planowanie i ocena rentowności przedsięwzięcia. Finanse z arkuszem kalkulacyjnym - opinie o książce

Podstawy finansów i rachunkowości. Podręcznik dla menedżerów
Maciej Skudlik0
Okładka ksiązki - Podstawy finansów i rachunkowości. Podręcznik dla menedżerów

O finansach dla niefinansistów W obrocie produktami ekonomicznymi uczestniczą dziś praktycznie wszyscy: właściciele przedsiębiorstw, inwestorzy, menedżerowie...

Międzynarodowe Standardy Rachunkowości. Praktyczne zastosowanie w biznesie
Maciej Skudlik0
Okładka ksiązki - Międzynarodowe Standardy Rachunkowości. Praktyczne zastosowanie w biznesie

Zrozumieć przyczyny, znaleźć rozwiązania Niniejsza książka traktuje o międzynarodowych standardach rachunkowości jako pewnej idei oraz kierunku, w...