Praca koncentruje się na zagadnieniach gospodarki budżetowej jednostek samorządu terytorialnego oraz planowania w budżecie zadań realizowanych przez nie. Przedmiotem rozważań badawczych jest planowanie budżetowe jako proces realizowany w jednostkach samorządu terytorialnego, a w szczególności problem poprawy skuteczności tego procesu w celu zapewnienia równowagi i stabilności finansowej rozpatrywanej w czasie (horyzont krótko- i długoterminowy). Nowe spojrzenie na proces planistyczny może, w sposób zasadniczy, ograniczyć potencjalne negatywne zjawiska związane z szacowaniem i przyjmowaniem do realizacji zadań w oparciu o metodę historyczną oraz wprowadzaniem do planu zadań przekraczających możliwości finansowe danej jednostki samorządu terytorialnego.

Informacje dodatkowe o Planowanie budżetowe w podsektorze samorządowym. Uwarunkowania, procedury, modele:

Wydawnictwo: brak danych
Data wydania: b.d
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 978-83-7251-742-5

Kup książkę Planowanie budżetowe w podsektorze samorządowym. Uwarunkowania, procedury, modele

Planowanie budżetowe w podsektorze samorządowym. Uwarunkowania, procedury, modele - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk