Plakat sportowy w Polsce

,,Polski plakat sportowy" to bogato ilustrowany album autorstwa Doroty Folgi-Januszewskiej i Katarzyny Szymańskiej, projektu Lecha Majewskiego, który dokumentuje rozwój plakatu sportowego w Polsce od XVII wieku do czasów współczesnych. Książka prowadzi przez rozważania na temat roli sportu w kulturze i jego wpływu na obyczajowość, opisuje pierwsze w historii wizerunki sportowców, w tym norweskiego narciarza sprzed kilku tysięcy lat. Publikacja, podzielona na sześć rozdziałów, przeprowadza czytelnika przez początki graficzne promocji sportu, silną ideę olimpizmu, tworzenie się towarzystw społecznych, oddziaływanie polityki na postrzeganie - a co za tym idzie - przedstawianie dyscyplin sportowych i aktywności fizycznej po promocję widowisk cyrkowych i turystyki. Album na blisko trzystu stronach prezentuje kilkaset reprodukcji pochodzących ze zbiorów m.in. Muzeum Plakatu w Wilanowie, Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie oraz Biblioteki Polskiej w Paryżu.

Informacje dodatkowe o Plakat sportowy w Polsce:

Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2024-08-27
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka

Tagi: Sztuka - zagadnienia ogólne Rzeźba i inne sztuki wizualne Inne techniki graficzne Sztuki piękne - ujęcia i tematy

Kup książkę Plakat sportowy w Polsce