Czy znasz Pippi Pończoszankę, nasilniejszą, najsympatyczniejszą, najweselszą i najbogatszą dziewczynkę na świecie, która mieszka samotnie w Willi Śmiesznotce razem ze swoim koniem i małpką, i ma walizkę pełną złotych monet?
Czy wiesz, że Pippi ma dwoje towarzyszy zabaw, Tommy'ego i Annikę? Czy słyszałeś, że Pippi może podnieść swojego konia wysoko w górę na wyciągniętych rękach? A wiesz, jak to było, kiedy grała w berka z policjantami, i kiedy zjadła na podwieczorku cały tort od razu, i kiedy pokonała złodziei, którzy przyszli zabrać jej walizkę?
Jeśli nie - możesz przeczytać o tym w tej właśnie książce.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tytuł oryginału: Pippi Langstrump
Język oryginału: Szwedzki
Tłumaczenie: Irena Szuch-Wyszomirska
Bohaterka ksiazki jest Pippi ,dziewczynka z wybujala wyobraznia i zamilowaniem do robienia psikusow. Ma konia i malpke .Nie chodzi do szkoly i ciagle laduje sie w nowe tarapaty.Ksiazke czyta sie z ogromna przyjemnoscia i usmiechem na buzi.
Inspiracją opowieści może być imię, obraz albo sytuacja. W drodze z domu do wydawnictwa Astrid codziennie przechodziła przez skwer Tegnera. Pewnego dnia...
Pippi nie chodzi do szkoły, jest wielką kłamczuchą i stanowczo lepiej sobie radzi ze złodziejami niż na proszonym podwieczorku - ale za to ma bardzo dobre...
Przeczytane:2019-03-10,
Zawsze zastanawiało mnie to dlaczego Pippi mieszka sama, bez rodziców.
Ale mimo to uważam, że jest to świetna książka dla dzieci. Uczy ona prawdziwych, zdrowych relacji międzyludzkich i pobudza do wyobraźni.
Jest ona napisana dosyć ciekawym, prostym dziecięcym językiem co zachęca młodego czytelnika do odkrywania życia tej młodej rudej dziewczynki.