Oto Pippi Pończoszanka, najsilniejsza dziewczynka świata, która mieszka w Willi Śmiesznotce i przyjaźni się z Tommym i Anniką – dziećmi z sąsiedztwa. Wspólnie przeżywają mnóstwo przygód, bo z Pippi nie można się nudzić!
Ostatni z trzech tomów komiksów o Pippi. W latach 1957-59 Astrid Lindgren wraz z ilustratorką Ingrid Vang Nyman stworzyły historyjki komiksowe, które ukazywały się w kolejnych numerach miesięcznika dla dzieci, a w latach 1969-71 zostały wydane w Szwecji w wersji książkowej.
Dzięki drukowanym literom komiksy mogą stać się pierwszą samodzielną lekturą. Dla jednych będą pierwszym spotkaniem z Pippi, dla innych – spotkaniem z dobrą znajomą. W każdym przypadku niepokorny charakter Pippi i jej szalone przygody sprawią, że będzie to spotkanie niezwykłe!
Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2020-05-27
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tłumaczenie: Anna Węgleńska
Ilustracje:Ingrid Vang Nyman
Nareszcie spadł śnieg na Czerwcowym Wzgórzu! Madika i Lisabet jak oszalałe bawią się w śniegu. Nawet tata daje się wciągnąć do bitwy na śnieżki...
Zbliża się Boże Narodzenie. W Bullerbyn dzieci z zapałem pomagają w przygotowaniach.Wystawiają ptakom snopki owsa, pieką pierniczki i jadą do lasu ściąć...
Przeczytane:2020-08-16,
Pippi, zwana też w polskich przekładach Fizią Pończoszanką, to jedna z najbardziej znanych bohaterek książek Astrid Lindgren. Jest niezwykle silna i niepokorna. Nie ma zamiaru być słodką, grzeczną dziewczynką. To typ rezolutnej chłopczycy z nieposkromioną wyobraźnią i językiem. Zawsze ma jakieś niezwykłe pomysły, nie sposób się z nią nudzić. Jej przygody poznajemy w atrakcyjnej formie komiksowej. Były już zresztą wcześniej drukowane w ten sposób. W jednym ze szwedzkich czasopism Lindgren i Nyman w latach 1957-59 publikowały komiksy na podstawie wcześniejszych opowiadań z książek.
W odróżnieniu od papierosowych, te komiksowe dymki są bardzo zdrowe. W końcu śmiech to zdrowie!
dr Kalina Beluch