Historia głównego bohatera, Adama, to w istocie katalog bolączek, z jakimi mierzy się współczesne społeczeństwo. Z jednej strony marketowo-call-centrowa ogłupiająca rzeczywistość, wymuszająca na człowieku schematyczność zachowań, z drugiej – wręcz namacalne poczucie wyobcowania i samotności. W istocie jest to opowieść o poszukiwaniu siebie, o tej dręczącej myśli, która nawiedza każdego z nas: a może rzucić to wszystko i zacząć żyć inaczej, pełniej, lepiej?
Michał Łukowiak – urodzony w 1991 roku w Rawiczu. Obecnie mieszka i pracuje we Wrocławiu. Z zawodu inżynier architekt krajobrazu, z zamiłowania pisarz. Książka PIN i zielony, czyli najczęściej wypowiadane słowa obok AMEN i KURWA jest jego literackim debiutem.
Wydawnictwo: Oficynka
Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Ilustracje:Anna Damasiewicz/Mikołaj Rosati
Przeczytane:2020-03-04, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2020, 52 książki 2020, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2020 roku, 12 książek 2020,
Bez ubarwiania, bez idealnych bohaterów. Opowieść najzwyklejszego człowieka i jego codziennej walce z życiem:)