Pięść Dawida: Tajne służby Izraela

Izrael to państwo-twierdza. Nie ma takiego drugiego na świecie, w którym aparat służb specjalnych byłby aż tak rozbudowany i tak wszechwładny. To państwo w państwie, tajne i doskonale zorganizowane. To właśnie jego funkcjonariusze - agenci działający „pod przykryciem”, członkowie ekip likwidacyjnych, komandosi, odbijający samoloty z rąk porywaczy - są bohaterami tej książki.

Artur Górski, znany dziennikarz i autor bestsellerowych książek o polskiej mafii, opisał ten najskuteczniejszy system wywiadowczy świata przez pryzmat losów konkretnych ludzi, których poznał w Izraelu. Rozmawiał m.in. z byłymi agentami, twórcami Krav Magi, komandosami i synem konstruktora pistoletu uzi. Wziął udział w szkoleniach, z którymi może się równać jedynie morderczy trening amerykańskich Navy SEALs.
W efekcie powstała fascynująca opowieść o najbardziej spektakularnych akcjach służb specjalnych Izraela, niewyjaśnionych zdarzeniach i ludziach, którzy udaremnili niejeden zamach.

Informacje dodatkowe o Pięść Dawida: Tajne służby Izraela :

Pięść Dawida: Tajne służby Izraela - opinie o książce

Avatar użytkownika - rysia420
rysia420
Przeczytane:2015-12-16, Ocena: 4, Przeczytałam,
Książka Artura Górskiego to przyjemna lekturka poruszająca tematykę służb Izraela oraz ich działalności. Pięść Dawida to pozycja zdecydowanie przeznaczona dla "zielonych" w tematyce Izraela, pozostali mogą więc czuć się rozczarowani pobieżnością przedstawionych wydarzeń. Opowieść rozpoczyna się od nakreślenia postaci Uzi Galana, który był wynalazcą broni o tej samej nazwie znanej nam do dziś. Historię samego pistoletu poznajemy od momentu wojny sześciodniowej poprzez wojny w Ameryce Łacińskiej, na udziale w produkcjach Hollywoodzkich kończąc. Bardziej intrygująca wydawała się być historia pochodzenia i wykorzystania Krav Magi - jednego z najbardziej znanych na świecie systemów samoobrony dla cywilów. Górski w kolejnych reportażach porusza wątek operacji "Noe" i działalności Areila Szarona w Libanie podczas trwania wojny z Hezbollahem, nakreśla działalność jednostki specjalnej "Grom", ukazuje życiorys Eliego Cohena, uchodzącego za jednego z najlepszych szpiegów na świecie, a także Mordechaja Limona, który niezauważalnie uprowadził pięć kanonierek z francuskiego portu. Książka lekka, napisana prostym, zrozumiałym językiem. Mimo tego czułam niedosyt. Myślałam, że lepiej poznam struktury izraelskich służb specjalnych. Pięść Dawida to tak naprawdę zbiór dygresji i anegdot opartych na trzeciorzędnych wydarzeniach. To pozycja zdecydowanie dla osób nie posiadających żadnej lub bardzo niewielką wiedzę na temat Izraela i jego służb specjalnych. Mimo pobieżności lektury - polecam przeczytać, zwłaszcza że można ją uznać jako książkę "na jeden wieczór". Dziękuję Wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza do recenzji.
Avatar użytkownika - zielony_motyl
zielony_motyl
Przeczytane:2015-07-27, Ocena: 3, Przeczytałam,
Jeśli z izraelskimi służbami specjalnymi kojarzy Ci się tylko Mossad, sięgnij po tę książkę. Najsłynniejsza jednostka izraelskich komandosów - Sayeret Matkal ma motto: "Wygrywa ten, kto się ośmiela". Ośmiel się ją poznać. Podobnie jest z każdym innym sukcesem - aby go osiągnąć musimy być na tyle "bezczelni", żeby spróbować. Nie wahajcie się sięgnąć po "Pięść Dawida". Dzięki niej poznacie to, co widzieliście w licznych filmach sensacyjnych, od kuchni. Dla wojowników z Izraela poddanie się oznacza wyrzeczenie się Boga. Nie dziwi więc ich oddanie wspólnej sprawie, poświęcenie i sięganie po drastyczne środki. Zadawanie śmierci i cierpienia podczas tortur to dla nich automatyczny mechanizm, wyćwiczony na licznych szkoleniach. Muszą się wykazać nie tylko kunsztem militarnym, ale także sprytem, umiejętnością dostosowania się do zmiennych warunków i odpornością - fizyczną i psychiczną. Nie oznacza to jednak, że nie stać ich na wpadki. Autor wspomina choćby o komandosach służby więziennej, którzy bez skrupułów i bez powodu strzelają więźniowi w głowę. Świat dowiedział się o tym zdarzeniu poprzez film, który wyciekł do mediów w 2011 roku. Czy wiesz, że popularne Uzi - pistolet, którym strzela nawet Lara Croft w Tomb Raiderze został zaprojektowany przez Żyda? "Uzi"to wystrzeliwujący 600 pocisków na minutę skrót od hebrajskiego wyznania: "Bóg jest moją siła". Esencją "Pięści Dawida" są zamachy, trucizny, kobiety-agentki, tajemnice, wielkie biznesy handlujące bronią. W teorii jest to więc książka dla miłośników thrillerów. W praktyce jednak mogą poczuć się nieco zawiedzeni, publikacja bowiem bardziej przypomina opracowanie naukowe niż opowieść sensacyjną. Mogłaby nosić tytuł: "O służbach specjalnych Izraela dla żółtodziobów". Czyta się sprawnie, jednak nie sposób nie odczuć pewnego niedosytu. W wielu przypadkach autor zaledwie muska jakiś temat i urywa go z braku wiarygodnych źródeł. Mam świadomość, że temat jest trudny i niełatwo zdobyć o nim informacje, jednak luźne przeskakiwanie do następnego rozdziału tuż po tym, jak rozbudziło się w czytelniku ciekawość na więcej, bywa nieco irytujące. Na koniec dwa ważne hasła, które padają z ust izraelskich komandosów: "W walce najważniejsze są nogi i głowa" oraz "Lepiej być groźnym niż śmiesznym". Książka Artura Górskiego na pewno śmieszna nie jest. Groźna niestety też nie, bowiem autor nie pokusił się o dogłębne reporterskie śledztwo, a jedynie zebrał w całość liczne fakty już znane opinii publicznej. Co samo w sobie nie jest zbrodnią, ale świetności książce co nieco ujmuje.
Avatar użytkownika - kavayee
kavayee
Przeczytane:2015-07-13, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

W Izraelu kryje się siła kierowana nie tylko religią, lecz przede wszystkim wiarą i nadzieją w posiadanie własnego skrawka ziemi. Tułaczka po świecie jest dobra tylko na chwilę, choć myślę, że większość Żydów nie zgodzi się ze mną nawet w tej kwestii. Czystki hitlerowskie, ukrycie w Związku Radzieckim i rozsianie po świecie, tylko po to, by wrócić do Jerozolimy, która od czasu ogłoszenia niepodległości jest w stanie wiecznej wojny.

Kto nie docenia potęgi Izraela, ten jest w wielkim błędzie. Wszechstronna pajęczyna inwigilacji, szpiegostwa i determinacja w uzyskaniu wolnego państwa. Coś o tym wiemy, sami nie byliśmy na mapie Europy przez długi czas. Niepodłegła Ziemia Izraelska od 1948 roku usytuowana w Azji Zachodniej, jest oblegana ze wszystkich stron przez swoich nieprzyjaciół (Syria, Jordania, Egipt i największy przeciwnik – Palestyna). Choć nie mieszkają tam wyłącznie Żydzi, to jednak jest to ich rodzima ziemia, którą darzą ogromnym sentymentem i miłością. Kraj rządzony systemem demokratycznym i bazujący na wywiadzie wojskowym i siłach zbrojnych (kto by nie czynił tego swoim fundamentem, gdy wokół tylu wrogów?).

W „Pięść Dawida. Tajne służby Izraela” zanurzycie się w świat pełen dysonansu. Świat, który chce pokoju, ale żyje w stanie nieskończonej przemocy, by go uzyskać. Czy konflikt na Bliskim Wschodzie kiedykolwiek się skończy? W tej książce poznacie tajniki krav magi, dowiecie się więcej o najsłynniejszym izraelskim szpiegu i uzyskaniu przez Izrael niepodległości. Autor uświadomi Wam, czym jest uzi, kto go stworzył i dlaczego było przez wiele lat najbardziej niezawodnym pistoletem maszynowym na świecie (tak, docenili go nawet w USA), który wyparły dopiero słynne AK-47. Zaobserwujecie, że dla agenta inteligencja i wiedza są równie ważne jak bardzo dobra kondycja fizyczna i umiejętność obrony w starciu, które może przyjść znienacka (na samej broni palnej nie można polegać w 100%). Książka jest napisana w bardzo przystępny sposób (mimo mojej ogromnej niewiedzy w zakresie Bliskiego Wschodu), a po jej lekturze czuje się znacznie bogatsza w wiele cennych informacji.

Artur Górski to dziennikarz i pisarz, autor m.in. książki „Masa o kobietach polskiej mafii” cieszącej się dużą popularnością. „Pięść Dawida. Tajne służby Izraela” to jego szesnasta pozycja w dorobku, która jest wynikiem dogłębnego researchu na temat tego państwa i jego struktur – wliczając w to nawet morderczy trening Krav Magi. Opisana w formie krótkich rozdziałów podzielonych tematycznie jest niezwykle ciekawą lekturą, zarówno dla laika (tu się zaliczam – do tej pory Izrael był dla mnie czarną magią), jak i zaawansowanego Czytelnika, który fascynuje się Bliskim Wschodem. Dodam ciekawostkę, iż Artur Górski jest współtwórcą Nagrody Wielkiego Kalibru (i pomysłodawcą jego nazwy).

Avatar użytkownika - patrycjadyrda
patrycjadyrda
Przeczytane:2019-05-01, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - mapi
mapi
Przeczytane:2015-11-06, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2015,
Gucci boys, czyli O tych, którzy giną tragicznie: Żyj i umieraj dla mafii
Artur Górski0
Okładka ksiązki - Gucci boys, czyli O tych, którzy giną tragicznie: Żyj i umieraj dla mafii

To powieść sensacyjna, której akcja rozgrywa się na terenie byłej Jugosławii. Albańczyk Arben i jego przyjaciele drwią z prawa i korzystając z wojennej...

Ku czemu Polska szła
Artur Górski0
Okładka ksiązki - Ku czemu Polska szła

Wstęp Osobisty stosunek do Polski. Myśl przewodnia w jej życiu historycznym. Człowiek streszczeniem dziejów. Wychowawcza rola dziejów. Różnorodność narodowości...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk