Pies Baskerville`ów to doskonała powieść i klasyka gatunku. Genialny Sherlock Holmes w obliczu niecodziennej zagadki kryminalnej, która okazuje się jedną z najtrudniejszych jego spraw..Niezwykły przeciwnik, tajemnicza zbrodnia, zaskakujące odkrycia, to tylko niektóre z przygód Sherlocka Holmesa i jego przyjaciela doktora Watsona.
Wydawnictwo: Aleksandria
Data wydania: 2006-08-01
Czas trwania:6 min.
Czyta: Jakub Sender
"Są ludzie, którzy sami nie mając geniuszu, posiadają talent pobudzania go u innych."
Pierwszorzędna klasyka powieści detektywistycznej, uniwersalna w swej odsłonie, napisana sto siedemnaście lat temu wciąż uroczo niestarzejąca się, wywołująca fantastyczne wrażenia czytelnicze. Barwne oddanie klimatu panującego w Anglii przełomu dziewiętnastego i dwudziestego wieku, wprowadzenie w ówczesne relacje społeczne, nawiązanie do analitycznych i logicznych zdolności umysłu człowieka. Z przyjemnością przyglądamy się metodom pracy wybitnego detektywa Sherlocka Holmesa i jego sympatycznego przyjaciela doktora Johna Watsona. Portret duetu przemyślany i dopracowany w szczegółach. Ochoczo wsłuchujemy się w dialogi podszyte wzorcami dawnej epoki i szczyptą dobrego humoru. Narracja z perspektywy powiernika Holmesa idealnie wpisuje się w obraz detektywistycznych wyzwań i podsycania zaciekawienia z dreszczykiem. Czytelnik za sprawą przyjaznego stylu pisania wygodnie wędruje po rozdziałach opowieści, chętnie poddaje się intensyfikacji napięcia i kulminacji odkrywania niewiadomych, a przy tym jest miło zaskakiwany. Do takich dzieł literackich wraca się z nostalgią, skwapliwie wsłuchuje w nieco archaiczny głos, odczuwa brzmienie minionej epoki. Pozytywnie zazdroszczę tym, którzy po raz pierwszy spotkają się z książką.
Majątek Baskerville Hall najlepsze lata świetności ma już za sobą, ale wciąż imponuje lokalizacją wśród rozległych, dzikich, kryjących wiele przedziwnych tajemnic moczarów. Owiany mroczną legendą wzbudza jednocześnie fascynację i trwogę. Tragiczna i gwałtowna śmierć potomka starego, choć podupadłego rodu sir Charlesa Baskerville'a, przepowiedziana w rękopisie z tysiąc siedemset czterdziestego drugiego roku, wzbudza zainteresowanie Sherlocka Holmesa. Piętna klątwy i zbrodni, w której główną rolę odgrywa upiorny demoniczny czarny pies, domagają się rozumnego i wolnego od zabobonów wyjaśnienia. Nowe osobliwe zdarzenia powiększają szereg drobnych tajemnic, pozornie przypadkowych incydentów i niewytłumaczalnych wypadków.
bookendorfina.pl
Interesująca, rozbudowana zagadka kryminalna. Jest klimatycznie, jakby nieco mniej samego Sherlocka. Oczywiście tylko do pewnego momentu. Gdy już się pojawia, to pokazuje wszystkie swoje najbardziej znane zalety.
To była bardzo ciekawa historia.
"Rzeczy, które zdają się komplikować śledztwo, są najczęściej tymi, które pozwalają rozwikłać zagadkę"
Kiedy przedstawicieli rodu Baskerville'ów zaczyna prześladować ogromny czarny pies, rodem z koszmarów, uważają oni, że jedyną osobą która może im pomóc jest słynny detektyw Sherlock Holmes. Oczywiście podejmuje się on pomocy i razem z Doktorem Watsonem rozpoczynają śledztwo na zdradliwych bagnach.
"Sherlock Holmes pies Baskerville'ów" to kolejna książka z ilustrowanych klasyków literatury od Wydawnictwa Frajda. Tak jak z Moby Dick aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie czytałam ani nie oglądałam przygód Sherlocka. Ta książka zdecydowanie mnie do tego zachęciła. Zagadka związana z tytułowym psem Baskervill'ów bardzo mnie zaciekawiła i nawet nie domyśliłam się zakończenia.
Książki z tej serii charakteryzują się przepięknymi ilustracjami, które pobudzają wyobraźnie nie tylko dzieci. Bardzo polecam !
Chyba najciekawsza sprawa Sherlocka, choć co do Stapletonów można było szybko się domyślić, o co chodzi
Klasyka w świetnej formi. czasem jednak zastanawiam się dlaczego Watson nie domyśla się pewnych zagrywek ze strony Holmesa po tylu latach współpracy - czytam o przygodach Holmesa regularnie i jedynym minusem od jakieś czau jest to, że potrafię przewidzieć co się wydarzy lub do czego zmierza jakieś działanie - mimo wszystko Holmes to bardzo przyjemna lektura
"Przygody Sherlocka Holmesa" - wybrane opowiadania ze zbioru "Wspomnienia Sherlocka Holmesa", który został opublikowany pierwotnie w "The Strand Magazine"...