Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-05-02
Historia, która wciąga od pierwszej strony. Główną bohaterkę poznajemy jako małą dziewczynkę, osamotnioną po utracie przyjaciela, nieco zaniedbaną przez rodzinę.
Poruszająca historia Marii, zmagającej się z przeciwnościami losu i dramatycznymi zdarzeniami, które pozostawiają trwałą rysę w psychice i wewnętrzny, trudny do opanowania lęk.
Warto przeczytać całą historię aby dowiedzieć się dlaczego dorosła już kobieta trafiła do więzienia.
Polecam.
Przeczytane:2018-09-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku, Mam,
Trudno jest mi opisać to jak wiele rzeczy spodobało mi się w tej książce, jest ona rewelacyjna.
Opisanych jest wiele wątków, przeróżnych historii zaczynając od dzieciństwa głównej bohaterki do jej wieku starczego.
Z kolejną przeczytaną stroną możemy dostrzegać jak dziewczyna się zmienia.
Zaczynając od jej burzliwego wieku dorastania, przechodząc do unormowania wszystko zostaje znów zaburzone. Wywołane jest to niespodziewaną ciążą dziewczyny. Z czasem jednak wszystko się układa, ale chwile jej szczęścia nie trwają długo, bo zaraz przychodzą znowu rozczarowania. Trwa tak naprzemiennie. Kobieta ciągle nie może znalezć dla siebie odpowiedniego zajęcia, celu w życiu. Pomyśleć można, że ma wszystko- kochającego męża lekarza, dzieci, dom, miejsce na ziemi- Afrykę, którą z początku polubiła i zafascynowała się nią. Z czasem jednak boi się wychodzić na zewnątrz, nie ufa czarnoskórym, boi się ich. Być może jej uczucia nie były bezpodstawne, gdyż za jakiś czas pada ofiarą gwałtu. Jej psychika jeszcze bardziej podupada, gdy dowiaduje się o chorobie matki. Będąc w Polsce dowiaduje się o zdradzie męża a następnie o tym, że jej serdeczny przyciel- sąsiad, okazuje się być pedofilem, który próbuje wykorzystać jej córeczkę. Podszarpane nerwy kobiety i jej zły stan psychiczny doprowadzają, że przestaje panować nad sobą i tym co robi. W chwili złości atakuje swojego sąsiada i doprowadza do wzniecenia pożaru a także jego zabójstwa. Wszystkie dowody zbrodni zostają spalone, a kobieta trafia do więzienia.