Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni

Ocena: 0 (0 głosów)
Czytelnik znajdzie w książce podstawowe informacje na temat historii wykorzystania grzybów przez człowieka, ich wartości odżywczej oraz właściwości leczniczych. Choć doceniamy walory smakowe grzybów, możliwości ich stosowania w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych nie jest powszechnie znana. W medycynie Wschodu od wieków używano wielu gatunków grzybów, jednak w krajach zachodnich zainteresowanie nimi pojawiło się stosunkowo niedawno. chcąc przybliżyć te zagadnienia, autorzy zamieścili opis substancji, które decydują o właściwościach leczniczych, oraz scharakteryzowali gatunki mające korzystny wpływ na zdrowie. Krótko przedstawiono mechanizm oddziaływania poszczególnych substancji na organizm człowieka.Omówione zostały również zasady przetwarzania grzybów w warunkach domowych. W książce zawarto ponadto podstawowe informacje o możliwości uprawy grzybów na działce lub w ogródku. Ponadto metody amatorskiej uprawy takich gatunków, jak boczniak, twardziak czy pierścieniak, co umożliwi Czytelnikom samodzielne wyhodowanie owocników, a następnie wykorzystanie ich w potrawach. Opisano również podstawowe zasady przygotowania i serwowania smacznych potraw grzybowych w sposób bezpiecznych dla zdrowia.W książce znalazło się wiele przepisów na dania z grzybów uprawnych, przede wszystkim pieczarki, boczniaka i twardziaka, jak również grzybów leśnych. Przepisy pochodzą nie tylko z kuchni polskiej, lecz również innych części świata. Potrawy są bardzo zróżnicowane, dostosowane do indywidualnych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Informacje dodatkowe o Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni:

Wydawnictwo: Kurpisz
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788389738967
Liczba stron: 184

więcej

Kup książkę Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy