PHP5. Profesjonalne tworzenie oprogramowania

Kolejna wersja popularnego języka PHP wniosła zupełnie nową jakość do tworzenia aplikacji internetowych. PHP5 to w pełni obiektowe środowisko, pozwalające na korzystanie z wszystkich nowoczesnych technologii sieciowych i budowanie wydajnych oraz, co najważniejsze, bezpiecznych systemów. Przed twórcami aplikacji otwarły się bramy do protokołu SOAP, usług sieciowych, ogromnych możliwości języka XML i znacznie wydajniejszych połączeń z bazami danych. Książka "PHP5. Profesjonalne tworzenie oprogramowania" jest przeznaczona właśnie dla takich programistów -- tych, którzy opanowali poprzednie wersje PHP i chcą poznać możliwości, jakie oferuje jego najnowsze wcielenie. Przedstawia tajniki projektowania i programowania obiektowego, ze szczególnym uwzględnieniem stosowania wzorców projektowych i testowania za pomocą biblioteki PHPUnit. Opisuje możliwości zastosowania w aplikacjach PHP języka XML, protokołu SOAP i zaawansowanych technik operowania na bazach danych. Czytając ją, poznasz również metody automatycznego dokumentowania kodu oraz modelowania aplikacji za pomocą języka UML i dostępnych bezpłatnie narzędzi ArgoUML i Poseidon for UML. Klasy i obiekty Serializacja obiektów Mechanizmy dziedziczenia Korzystanie z biblioteki PHPUnit do testowania aplikacji Stosowanie wzorców projektowych Wzorce konstrukcyjne i strukturalne oraz wzorce zachowań Obsługa języka XML w PHP5 Tworzenie usług sieciowych Wykorzystywanie możliwości rozszerzenia MySQL Komunikacja z bazami danych za pomocą Creole i Propel Tworzenie dokumentacji kodu z wykorzystaniem narzędzia phpDocumentator Modelowanie aplikacji w języku UML Wykorzystaj najnowszą wersję PHP5do stworzenia szybkich i bezpiecznych aplikacji internetowych.

Informacje dodatkowe o PHP5. Profesjonalne tworzenie oprogramowania:

Wydawnictwo: Helion