PHP4. Podręcznik programisty

Od teorii do praktyki prowadzi długa droga. Nie inaczej jest w przypadku PHP4, popularnego języka służącego do tworzenia aplikacji WWW. Oficjalna dokumentacja stanowi jedynie wstęp -- w praktyce programista często staje wobec problemów, których rozwiązań nie zawiera sam opis języka.

Książka ta stanowi kombinację podręcznika i instrukcji. Przedstawia treści, które nie znalazły się w dokumentacji, a w wielu przypadkach znacznie tę dokumentację rozszerza. Pomimo tego, że nie jest to kompletna instrukcja, staniesz się po jej lekturze dużo lepszym programistą -- będziesz miał solidne podstawy do rozwiązywania problemów programistycznych.

Opisano w niej: Operacje na łańcuchach znaków Pracę z liczbami, datami i czasem Użycie tablic w PHP Wbudowane tablice i stałe PHP Wyrażenia regularne Pracę z plikami i katalogami Tworzenie własnych funkcji Klasy i obiekty w PHP Sesje Pisanie aplikacji niezależnych od baz danych Łączenie kodu PHP z programami napisanymi w innych językach Obsługę poczty elektronicznej Użycie protokołów SNMP i LDAP Tworzenie grafiki w PHP Pracę z dokumentami XML "Sterling i Andrei stworzyli podręcznik zawierający rozwiązania konkretnych problemów, przedstawiając jednocześnie informacje niezbędne do rozwiązania niemal każdego problemu". -- Rasmus Lerdorf, twórca PHP

Informacje dodatkowe o PHP4. Podręcznik programisty:

Wydawnictwo: Helion