Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey

Po odejściu Jean Grey członkowie X-Men długo byli pogrążeni w żałobie. Teraz jednak w różnych częściach świata dochodzi do zdarzeń, które mogą świadczyć tylko o jednym: Jean Grey wróciła! Superbohaterowie dzielą się na mniejsze drużyny i wyruszają na poszukiwanie Phoenix. Tymczasem w prowincjonalnym miasteczku młoda kobieta o imieniu Jean zaczyna śnić koszmary i doświadczać coraz dziwniejszych rzeczy na jawie...

Informacje dodatkowe o Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-12-08, Ocena: 4, Przeczytałem,

(Stara) Jean Grey powraca zza grobu

Mroczna Phoenix i Jean Grey stanowią nie tylko jedną z najbardziej rozpoznawalnych komiksowych par, ale przede wszystkim jeden z najważniejszych i najsłynniejszych (jeśli nie najważniejszy i najsłynniejszy) z xmenowych motywów. Ta pierwsza jest kosmiczną mocą, której niemal nic nie umie się przeciwstawić. Ta druga to jej nosicielka, która przez nią straciła życie. A potem powracała raz za razem, by znów ginąć, wracać jako klon, a ostatnio – w Marvel Now – jako własna wersja z przeszłości. Ostatni jednak raz prawdziwa dorosła i żywa Jean Grey gościła na stronach przygód mutantów w 2004 roku w pisanych przez Morrisona New X-Men, a teraz powraca. i robi to w dobrym stylu, chociaż ten mini event Phoenix: Zmartwychwstanie. Powrót Jean Grey nie jest do końca spełniony.

Hudson, Nowy Jork. Dwójka nastolatków znajduje zakrwawioną dziewczynę, która wygląda na martwą, ale nagle wraca… do życia? Być może. Nim to się jednak może wyjaśnić, na miejscu pojawia się druga dziewczyna – rudowłosa i potrafiąca latać. Dwie godziny później na miejscu zdarzenia zjawiają się też X-Men, żeby zbadać sprawę. Jak się okazuje, dzieci, krwawiące choć pozbawione urazów, znaleziono w stanie katatonii, unoszące się nad ziemią. Nie mają w sobie mutancich zdolności, ale na miejscu Cerebro wyczuło moc, jakiej nie było nigdy wcześniej. Moc, która w dziwny sposób wpływa na Rachel. Kiedy udaje się odnaleźć trzy tropy w różnych częściach świata, X-Men dzielą się na drużyny, które mają je zbadać, nieświadomi tego, co czeka ich na miejscu… Czyżby Jean Grey wróciła? Wszystko na to wskazuje. Ale jak tego możliwe? I co ze sobą niesie?