Pelerynek i pogoda pod psem

Ogień w piecyku zgasł, drewno na opał się skończyło, a na dworze leje jak z cebra. Pelerynek nie ma ochoty na szukanie drewna w taką paskudną pogodę, więc musi wymyślić coś mądrego. Ale czy pomysł, na który wpadł, jest rzeczywiście taki dobry?

Pelerynek i pogoda pod psem otwiera serię o ptaku Pelerynku i piesku Lupusiu. w 2007 roku tytuł był nominowany do prestiżowej nagrody Deutscher Jugendliteraturpreis, która jest przyznawana najlepszym książkom dla dzieci i młodzieży.

Bohaterami serii o Pelerynku, na którą składa się dotychczas sześć książek, jest para przyjaciół: tytułowy ptak Pelerynek oraz malutki piesek Lupuś Wolfram Tungsten. Pelerynek jest ciekawy świata, ma mnóstwo pomysłów, próbuje odkryć, wynaleźć lub dokonać rzeczy, o których nikt nigdy nie słyszał. Niestety nie zawsze wszystko wychodzi mu tak, jak to sobie zaplanował i wtedy do akcji wkracza praktyczny i trzeźwo myślący Lupuś.

Informacje dodatkowe o Pelerynek i pogoda pod psem:

Wydawnictwo: Hokus Pokus
Data wydania: 2013-05-01
ISBN: 978-83-60402-51-1

Kup książkę Pelerynek i pogoda pod psem

Pelerynek i pogoda pod psem - opinie o książce

Książeczka nie jest gruba, ale bardzo interesująca. Zawiera bardzo mało tekstu - jest on napisany bardzo drobnym drukiem, przez co dziecku trudno jest samodzielnie czytać. Z drugiej strony, obrazki znajdują się na całej stronie, przykuwają wzrok dziecka swoją prostotą, nie zawierają zbędnych detali odwracających uwagę. Jest więc idealna w duecie: mama i jej pociecha. Mama czyta, dziecko wsłuchuje się w słowa i skupia się na obrazach. Książeczka bardzo przyjemna w odbiorze.
Avatar użytkownika - Kasiaaa
Kasiaaa
Przeczytane:2016-05-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - książki dla dzieci 2016,
Bardzo ciekawa opowieść o Pelerynku i jego przyjacielu psie :) Na szczęście wszystko dobrze się kończy i przyjaciele mogą cieszyć się swoją obecnością :)
Avatar użytkownika - LukaRhei
LukaRhei