Autorbestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!
Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata - PARYŻ.
Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?
Dlaczego barman to paryski zawód?
Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?
Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?
W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?
Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?
.255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię
.88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki
.2 050 adresów do odwiedzenia - od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje
.mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek
Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!
Prawdziwa BIBLIA francuskiego smaku
WSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji
François-Régis Gaudry - autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek - Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Tres Tres Bon oraz audycję On va déguster w radiuFrance Inter.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-08-28
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 448
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych...
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana...