Kontynuacja komiksowego hitu, którego akcja rozwija się w najbardziej nieoczekiwanych kierunkach. Niczym nieograniczona wyobraźnia Briana K. Vaughna wsparta talentem Cliffa Chianga ponownie owocuje niesamowitą mieszanką nostalgii, przygody i coraz twardszego sci-fi. Zapomnijcie o Stranger Things!
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Paper Girls, Vol. 6-10
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Bartosz Sztybor
Przeczytane:2019-03-10,
POWRÓT DO PRZYSZŁOŚCI
Kiedy recenzowałem pierwszy tom „Paper Girls” nie szalałem (łagodnie rzecz ujmując) z porównaniami serii do „Stranger Things”. Powód był prozaiczny: w tamtym czasie Netflixowego serialu po prostu jeszcze nie miałem okazji zobaczyć i dopiero jakiś czas temu, zachęcony wszędobylskimi reklamami drugiego sezonu, skusiłem się na seans. Ponieważ jednak produkcja była przede wszystkim kompilacją najróżniejszych pomysłów znanych z książek Stephena Kinga, wrażenie, że „Paper Girls” to takie połączenie dzieł Króla z klasyką fantastyki pozostało. Ale jak w przypadku „Strangers Things”, tak i tu mamy do czynienia z rewelacyjną historią, stanowiącą hołd dla licznych tworów popkulturowych i dostarczającą znakomitej rozrywki także tym, którzy ich nie znają.
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/02/paper-girls-2-brian-k-vaughan-cliff.html