Wisienka to nastolatka, która rozplątuje pogmatwane ścieżki życiowe różnych ludzi. Dzięki detektywistycznej żyłce i zaangażowaniu przywraca im radość, sens życia i utracone głębokie uczucia. Tym razem los spłata jej ogromnego figla i to ona sama stanie się ,,ofiarą" śledztwa. A to za sprawą pewnej tajemniczej postaci z kart jej pamiętnika. Wisienka będzie musiała cofnąć się w czasie do chwil, gdy była małą dziewczynką i wydarzyło się coś, o czym wolałaby nigdy nie pamiętać. Lecz ktoś nie pozwoli jej na to, wyciągając na światło dzienne trudne sprawy ukryte na dnie serca dziewczynki...
Scenariusz napisał Joris Chamblain, a przepiękne rysunki stworzyła Aurélie Neyret. Pamiętniki Wisienki to komiks dla dzieci, który odniósł wielki sukces we Francji i zdobył Nagrodę Młodzieży na Międzynarodowym Festiwalu Komiksów w Angouleme w 2014 r.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2021-10-27
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Les Carnets de Cerise, vol. 5, Des premieres neiges des perseides
Przeczytane:2021-11-06, Ocena: 4, Przeczytałem,
PRZESZŁOŚĆ WISIENKI
Ze wszystkich podobnych serii, a jest ich całkiem sporo na polskim rynku, to właśnie ,,Pamiętniki Wisienki" są w chwili obecnej najlepszym tytułem w swojej kategorii. Jaka to kategoria? Prostych, ciepłych komiksów o dzieciach i dla dzieci, zabawnych, ale i wzruszających. A najnowszy tom trzyma poziom, do jakiego przyzwyczaiła nas seria i sprawia, że po lekturze pozostaje uczucie niedosytu i ochota na więcej.
Wisienka przeprowadziła już niejedno śledztwo. Teraz pora, by to ona stała się tematem śledztwa! Tak, w jej dzieciństwie wydarzyło się coś, co wolała zapomnieć. Ale na kartach jej dziennika został ślad - pewna postać, której istnienie domaga się wyjaśnienia. Czy dziewczynka poradzi sobie z powrotem do przeszłości?