Otwórz oczy

Zapraszam na przejażdżkę. Środkiem transportu będzie winda. Zjedziemy do podziemia, aby zobaczyć sprawy, które rzadko wydostają się na światło dzienne. To tematy przemilczane, konsekwentnie pomijane, a niekiedy celowo zamiatane pod dywan. Aż do dzisiaj.

Rafał Gębura opisał w formie reportaży prawdziwe historie 20 osób, które w trakcie wielogodzinnych rozmów podzieliły się z nim swoimi niezwykłymi doświadczeniami. Ich porażająca szczerość pozwala lepiej zrozumieć i oceniać świat, w którym żyjemy. Książka przekazuje także praktyczne wskazówki od ludzi, którzy żyją w nietypowy sposób lub wykonują niszowe zawody.

Informacje dodatkowe o Otwórz oczy:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Altenberg
Data wydania: 2019-11-21
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tłumaczenie: brak

Kup książkę Otwórz oczy

Otwórz oczy - opinie o książce

Zbiór 20 niezależnych od siebie rozmów z różnymi osobami. Każda z nich opowiada o innym problemie - czy to będzie niepełnosprawność w dzisiejszych czasach, wypalenie zawodowe czy aborcja. Tematów jest tyle, ile osób. Każdy problem przedstawiony zwięźle, czyta się dość szybko i ciekawie. Niczym mnie nie porwała, nie zapadnie w pamięci, natomiast na jednokrotne przeczytanie jest ok.

Avatar użytkownika - bwasilkowska
bwasilkowska
Przeczytane:2023-09-05, Ocena: 6, Przeczytałam,

Książka ta jest zbiorem 19 reportaży, które powstały w wyniku wielogodzinnych rozmów dziennikarza Rafała Gębury ze zwyczajnymi ludźmi na temat ich pracy bądź też traumatycznych przeżyć spowodowanych funkcjonowaniem naszego państwa. Znalazła się tutaj m.in. opowieść młodego chłopaka pracującego w rzeźni, który opowiada jak na co dzień wygląda jego praca, w jak straszny sposób giną zwierzęta. Poruszone zostały również tematy aborcji w Polsce, depresji poporodowej lub też zarabianie poprzez tzw. cyberseks. Opowieści poszczególnych osób są bardzo przejmujące i naprawdę otwierają czytelnikowi oczy na wiele spraw, które dzieją się wokół nas a spychane są tak naprawdę na margines, o tym się po prostu nie mówi. Polecam naprawdę każdemu. Może ta książka uwrażliwi trochę ludzi na to co dzieje się wokół i pozwoli zauważyć niejedną tragedię indywidualnego człowieka, która traktowana jest jako jedna z wielu... bo tak się po prostu zdarza..