Ostatni śnieg tej zimy

Czy można zakochać się po raz drugi… w tej samej osobie?

Marta i Paweł są małżeństwem z kilkuletnim stażem, ale przechodzą kryzys. Brakuje między nimi żaru i pasji, które rozpalały ich na początku wspólnej drogi. Każda próba zażegnania nieporozumień tylko pogarsza ich relację.

Niespodziewanie w ich świat wkracza siedmioletnia Blanka, nieco pogubiona córka kuzynki Marty. Rodzice dziewczynki są w trakcie rozwodu, a jej samej trudno się odnaleźć w nowej sytuacji.

Nietypowe zadania, z którymi musi się zmierzyć młode małżeństwo, przytłaczają szczególnie Pawła. Mimo początkowych obaw szybko przekonuje się jednak do rezolutnej dziewczynki. Razem z Martą starają się sprostać roli rodziców na pełen etat.

Czy wyzwania, przed którymi stanęli Marta i Paweł, są w stanie uzdrowić ich związek? Czy niczym wiosenny promień słońca stopią śnieg, by w ich małżeństwie znowu zagościła wiosna?

Natalia Sońska w ciepłej, pełnej emocji historii o tym, co w życiu ważne i o czym nie można zapominać w codziennym biegu i pogoni za sukcesem.

Informacje dodatkowe o Ostatni śnieg tej zimy:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2022-02-09

Kup książkę Ostatni śnieg tej zimy

Ostatni śnieg tej zimy - opinie o książce

Każdy związek przechodzi różne etapy i wyzwania. W moim, trwającym prawie 20 lat w małżeństwie również nie brakowało trudnych momentów. Główna para bohaterów - Marta i Paweł - książki Natalii Sońskiej, pod tytułem "Ostatnie śnieg tej zimy", to małżeństwo z kilkuletnim stażem, którego relacja naznaczona rutyną i niedopowiedzeniami właśnie przechodzi okres pełen napięć i konfliktów. Jednym z czynników mających wpływ na ich małżeństwo jest matka Marty. Brak ustalenia zdrowych granic w ich relacjach doprowadza do tego, że życie małżeńskie pary staje się jeszcze bardziej skomplikowane. Matka podstępnie wplątuje ich w opiekę nad siedmioletnią Blanką - córką kuzynki Marty, której rodzice są w trakcie paskudnego rozwodu, a jej samej trudno zrozumieć, co się dzieje. Pojawienie się dziewczynki w ich domu, staje się nie tylko wyzwaniem. Wymaga od nich przemyślenia tego, co do siebie czują, jakie mają pragnienia oraz tego, jak wyobrażają sobie dalsze, wspólne życie. Jest też dla nich szansą na nowy początek i odnalezienie utraconego żaru.

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Przyznaję, że potrafiła zbudować atmosferę pozwalającą zrozumieć problemy bohaterów i wczuć się w ich sytuację. To także zasługa ciekawie skonstruowanych bohaterów. Mimo, że historia porusza trudne tematy, takie jak skomplikowane relacje z innymi, rozwód, samotność czy kryzys w związku, autorka nie zapomina o nadziei i możliwości zmiany. Naprawdę nie jest łatwo dotrzymywać sobie kroku przez całe życie, ale trzeba pamiętać, iż kluczem do udanego związku są zaufanie, zrozumienie, szacunek, rozmowa z partnerem i wspólne rozwiązywanie problemów. Ustalenie granic w relacjach z natarczywą rodziną oraz współpracownikami, również pozwala uniknąć wielu sytuacji konfliktowych.

Warto było przyjrzeć się, jak te doświadczenia wpłynęły na ich życie, zarówno jako pary, jak i rodziców, oraz dać się wciągnąć w wir wydarzeń, myśląc czy uda im się zbudować silniejszą więź w obliczu trudności.

Chętnie sięgnę po inne powieści autorki, a tę, jeśli jej jeszcze nie czytaliście polecam waszej uwadze.

Avatar użytkownika - basia02033
Przeczytane:2023-05-23, Ocena: 4, Przeczytałam,
Znajdź swoje szczęście
Natalia Sońska0
Okładka ksiązki - Znajdź swoje szczęście

Po rozwodzie Sara postanawia zmienić wszystko. Sprzedaje dom w Sopocie, by przenieść się do Zakopanego i wraz z kolejnym rokiem rozpocząć zupełnie nowe...

Świąteczna piosenka
Natalia Sońska 0
Okładka ksiązki - Świąteczna piosenka

Przy dźwiękach świątecznej piosenki dzieją się cuda. Czy i Ty w nie uwierzysz?Eliza to niepoprawna, nieco roztrzepana optymistka. Kocha ludzi i śpiew,...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk