Kiedy mała Nora słyszy cichutkie stuk, puk w okno, nie spodziewa się, że na dachu domu siedzi wielka ośmiornica. Ośmiornica okazuje się bardzo sympatyczna, pomaga wszystkim mieszkańcom i Nora szybko się z nią zaprzyjaźnia. Ale pewnego ranka ośmiornica znika… Na szczęście zjawia się znowu… I to w jeszcze bardziej niespodziewanym miejscu!
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2019-04-04
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: Roof Octopus
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Katarzyna Huzar-Czub
Ilustracje:Rogério Coelho
Hm... chyba ostatnio, z braku czasu, dominuje u mnie literatura dziecięca. No cóż, jak nie mogę czytać sobie, to przynajmniej dzieciom poczytam. I coraz bardziej to lubię. Coraz częściej też zauważam, co jest warte uwagi w ofercie dla najmłodszych, a co nie. Seria Amberek bezapelacyjnie należy do tych ciekawszych. Wydawane są tu mądre książeczki, pięknie ilustrowane, króciutkie, czyli takie w sam raz dla niecierpliwego maluszka. "Ośmiornica na dachu" warta też jest uwagi. Przyciąga szatą graficzną, bardzo bogatą, niebanalną. Aż tłoczno jest na stronach książki od obrazków. Ale i pięknie. Sama opowieść? Ciekawa, ciepła, ucząca relacji międzyludzkich, dobra i przyjaznego spojrzenia na innych. Poza tym zaskakująca i zabawna. W sam raz jako przytulanka przed snem. Polecamy!
Przeczytane:2021-04-26, Ocena: 6, Przeczytałem, Półka Majeczki,
Pewna ośmiornica postanawia zamieszkać na dachu jednego z domów. Poznaje sąsiadów, którym pomaga w codziennych obowiązkach. Pewnego dnia znika, ale dotrzymuje słowa i pojawia się na dachu szkoły dziewczynki, która zauważyła ją jako pierwsza :) bardzo sympatyczna książeczka dla dzieci, pomaga spojrzeć na sytuację z innego, dziecięcego punktu widzenia