Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler.
Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka.
W przewodniku znajdziesz:
– praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki;
– ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane;
– tradycyjne przepisy;
– autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler.
Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania!
Biogram:
Lara Gessler – ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę Słodki zielnik Lary. W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-09-30
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0
Dzisiaj przychodzę do was z książką Lary Gessler "Orzechy i pestki". Jest to idealny przewodnik dla osób, które kochają gotować, ale również dla amatorów takich jak ja, którzy chcą się nauczyć dobrze gotować:)
Orzechy i pestki towarzyszą nam obecnie w niezliczonej ilości potraw. Orzechy często kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a mi przede wszystkich z jesienią, kiedy to zagrabiając liście spod mojego wielkiego drzewa, zbieram orzechy.
Ta książka jest przepiękna pod względem graficznym. W środku znajdziemy porady od autorki jak się zabrać do gotowania, wiele ciekawych przepisów, które są szczegółowo opisane oraz wiele ciekawych ilustracji.
„Orzechy i pestki” to książka kucharska, ale bardzo nietypowa. Oprócz przepisów oraz instrukcji jak wybrać przechowywać orzechy znajdziemy w niej podróże, poznamy różne zakątki świata, trochę od kuchni, a trochę od strony kulturalnej. Lara Gessler zabiera czytelnika w magiczną podróż, a odwiedzając np. Indonezję czy Filipiny przybliża właściwości orzechów, które od pokoleń służą medycynie ludowej.
Książka wypełniona jest zdjęciami, więc nie tylko treści, ale i wizualna strona robi niesamowite wrażenie. Fotki potraw przybliżają, jak krok po kroku ma wyglądać każdy etap przygotowania, jak przechować dany produkt, choć nie oszukujmy się, one wyglądają tak obłędnie, że raczej zbyt długo nie poleżą. Przepisy są bardziej wyszukane, są takie zupełnie proste, więc myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Te podróżnicze, pokazują piękno miejsc, takich gdzie nie zagląda na co dzień przeciętny turysta.
„Orzechy i pestki” to barwna podróż przez świat pistacji, makadamii, pekan, kasztanów jadalnych czy swojskich pestek dyni oraz słonecznika. Polecam :)
Z pewnością nie jest to zwykła książka kucharska. Prócz wspaniałych oczywiście przepisów można podziwiać zdjęcia Lary z jej kulinarnej podróży :) Widać, że włożyła w to sporo serca i pracy
„Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” to druga książka kulinarna Lary Gessler. Mimo jej podtytułu niewiele jest tu mistycyzmu, ot kilka słów o znaczeniu orzechów w snach i dawnych wierzeniach. Reszta to solidna wiedza oraz garść fajnych przepisów. Książka podzielona jest na 15 rozdziałów o poszczególnych orzechach, w których zawarte są informacje ogólnie takie jak: jak rosną, gdzie się je uprawia, jakie mają właściwości i jak postrzegano jest dawniej. Później dostajemy już stricte przepisy – są podzielone na kuchnię dawną czyli przepisy z naprawdę starych książek kucharskich i kuchnię autorki – tą współczesną, przepisy, którymi chce się z nami podzielić. Ogólnie książkę oceniam pozytywnie – jest ładnie wydana, ma ciekawe zdjęcia i ilustracje, choć ja bardziej traktuję ją jako samo źródło wiedzy niż faktyczną książkę kulinarną – wychodzi na to, że mój smak nie całkiem zgrywa się ze smakiem autorki, ale to nie znaczy, że u innych odbiorców nie będzie inaczej – ci, który lubują się w nieoczywistych połączeniach smaków na pewno będą zadowoleni. Ja i tak cieszę się, że mam tę książkę na półce, to skarbnica wiedzy o orzechach dla każdego zapalonego miłośnika gotowania!
„Orzechy i pestki” to połączenie poradnika kulinarnego z opowieściami podróżniczymi, autobiograficznymi, ciekawostkami zaczerpniętymi ze zwyczajów ludowych i kultury naszych przodków. Lara Gessler zabiera nas w niezwykłą podróż po różnych zakątkach świata przybliżając rolę orzechów i pestek w życiu danej społeczności. W poszukiwaniu inspiracji odwiedziła m.in. Indonezję, Filipiny, Hiszpanię, Włochy i wiele innych miejsc, gdzie poznała ciekawych ludzi, których życie jest nieodłącznie związane magiczną relacją z orzechami.
To nie tylko książka kulinarna ale też kulturowo-duchowa uczta prowadząca nas przez wieki, sięgająca korzeniami aż do dawnych wierzeń w różnych tradycjach i kulturach. Dzięki takiemu połączeniu otaczają nas nie tylko zapachy ale też mistyczne doznania. Jest to poradnik, który warto mieć na swojej kuchennej półce, gdyż z pewnością nie raz skłoni nas on do wykorzystania zamieszczonych w nim pomysłów.
https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2020/10/653-orzechy-i-pestki.html
Pani Lara ma wspaniałe podejście do pisiania swoich książek. Zawsze czytam je z przyjemnością. Wiele fajnych i ciekawych rzeczy można dowiedzieć się o orzechach. Polecam
Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki...
Przeczytane:2020-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam,
Po wszelkiego rodzaju książki kucharskie ostatnio sięgam z coraz większym zainteresowaniem. Tym bardziej, że dzisiejsze książki kucharskie są teraz całkowicie inne niż kiedyś były : pełne naprawdę interesujących i innowacyjnych przepisów , pięknych zdjęć oraz ciekawych porad.
Dlatego też, po najnowszą książkę Lary Gessler postanowiłam sama sięgnąć i przekonać się czy po pierwsze warto, a po drugi czy naprawdę te przepisy które tu znajdziecie nie są wcale tak skomplikowane jak było to zapowiadane. I jak wyszło?
Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka.
Znajdziecie tu przede wszystkim :
- praktyczne porady, jak kupować oraz przechowywać orzechy i pestki
- poznacie ich historię i zwyczaje z nimi związane
- dostaniecie masę tradycyjnych przepisów oraz jedyne i autorskie przepisy kulinarne i inspiracje Lary Gessler.
Książka ta jest naprawdę pięknie wydana, a przepisy, które w niej znajdziecie wcale nie należą do jakiś wymyślnych i myślę, że każdy spokojnie sobie z nimi poradzi. Co więcej te przepisy nie tylko są podobne do standardowych i tradycyjnych jakie znamy, ale też są świetnie urozmaicone co sprawia że nabierają takiej nutki nowości.
Ciekawostką jest tu to, że skupując się na różnych rodzajach orzechów i pestek autorka stworzyła coś niepowtarzalnego przy okazji pokazując nam jakie cuda można stworzyć za pomocą czegoś tak powszechnie dostępnego jak orzech.
Oprócz samych przepisów mamy tu także duża dawkę wiedzy na temat nie tylko przechowywania tych produktów, ale też skąd one tak naprawdę pochodzą , jak mogą zostać jeszcze wykorzystane oraz jak mamy je przechowywać aby nam się nie zepsuły ani nie straciły na wartości.
Jeśli o mnie chodzi to powiem Wam szczerze, że jestem zadowolona że po nią sięgnęłam. Wiem na pewno, że z niektórych tych przepisów sama skorzystam, niektóre co prawda nie przypadły mi do gustu. Ale jedno jest pewne! Jeśli interesują Was nowoczesne przepisy i dość ciekawe połączenia to również dla Was warto będzie po nią sięgnąć! I może być też pięknym prezentem pod choinkę w tym roku !
Gorąco polecam!