Ordynat Zaleffski i odwołany pojedynek

W czwartki ordynat Ludwik Zaleffski nie praktykował pojedynków z uwagi na tradycyjną herbatkę z ciocią Jadwisią. Kiedy pewnego czwartku zerwany został wczesnym rankiem z łóżka przez swojego kamerdynera był bardzo zdziwiony. Jeszcze bardziej zdziwiony był kiedy okazało się, że jego przeciwnik na pojedynek nie przybył.

Przedstawiamy wygrzebany z kuferka Gryzeldy Chocimirskiej mrożący krew w żyłach kryminał, którego akcja rozgrywa się w latach 20-tych XX wieku. Po ulicach mkną automobile, do tańca przygrywa puszczany z gramofonu charleston, a ordynat Ludwik Zaleffski wraz z rotmistrzem Gustawem Muraszko zgłębiają mroczne tajemnice Starego Letniska.

Kogo tym razem opisze Kurier Starego Letniska w Kronice Towarzyskiej? Na jaki upiorny pomysł wpadnie wuj Eustachy? Kto wywoła kolejny skandal na dancingu w "Księżycowej"? I wreszcie kto jest mordercą?

Książka wskazana zwłaszcza dla osób odchudzających się. Kiedy się ją czyta zapomina się o jedzeniu, a przy okazji jeszcze kilka kalorii spali się ze śmiechu.

Informacje dodatkowe o Ordynat Zaleffski i odwołany pojedynek:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2012-07-13

Kup książkę Ordynat Zaleffski i odwołany pojedynek

Ordynat Zaleffski i odwołany pojedynek - opinie o książce

Kryminał w stylu retro. Dość prosta intryga. Liczyłam chyba na trochę więcej splotów wydarzeń i zagadek. Za to świetnie jest oddana atmosfera międzywojennego letniska i ówczesnej obyczajowości. Co pewnie nie było łatwe dla współczesnego Autora, ukrywającego się pod pseudonimem Gryzelda Chocimirska. Sympatyczna, lekka, "szybko czytająca się" lektura.
Avatar użytkownika - brightwitch
brightwitch
Przeczytane:2014-01-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Zachęcam do sięgnięcia po książkę Gryzeldy Chocimirskiej ,,Ordynat Zaleffski i odwołany pojedynek". Jest to coś więcej niż kryminał retro - to niezwykle udany pastisz kryminału międzywojennego, napisany lekko i stylowo. Oto mamy lata 20. XX wieku, a osiemnasty ordynat Zaleffski, dokładnie: Ludwik Hieronim Ernest Stanisław Waldemar Zaleffski, obdarzony przez przodków jedynie tytułem i rodowym sygnetem (z tombaku!), bo majątek na skutek zawirowań historii przepadł, wyzwany zostaje na pojedynek przez niejakiego Meinhoffa. Pojedynek - o zgrozo! - odbyć się musi w czwartek, a więc dzień obowiązkowej herbatki u cioci Jadwisi. Cały ambaras spowodowany jest nadmiernym zamiłowaniem ordynata do pięknych pań, które to zamiłowanie wreszcie musiało przysporzyć młodzieńcowi kłopotów - jego zaloty do Róży Wąsowicz znajdują smutny (przynajmniej dla niektórych...) finał. Dość powiedzieć, że wynik pojedynku jest zaskakujący - Meinhoff nie pojawia się w wyznaczonym miejscu, ponieważ leży trupem w willi swej narzeczonej. Odtąd życie Ludwika nabiera rozpędu - zostaje głównym podejrzanym, a dzięki pewnej wścibskiej rudowłosej dziennikarce także gwiazdą lokalnego ,,Kuriera Towarzyskiego" (dzień bez tekstu o podbojach i rozbojach Zaleffskiego jest dniem straconym!). W końcu znudzony powstałą sytuacją postanawia sam rozwiązać sprawę morderstwa swego oponenta, a wszystko, co pojawi się na jego drodze warte jest uwagi czytelnika. Czyta się tę powieść bardzo dobrze, gdyż napisana została zgrabnie, z humorem i pazurem. Pełno tu inteligentnego humoru, przerysowanych postaci oraz lekkich dialogów. Wątek kryminalny jest tutaj równie istotny, co zabawa z konwencją powieści retro, dlatego na wszystkich poziomach dostajemy lekturę godną polecenia.