Opowieści wigilijne 2. Świerszcz za kominem

Inne wydania:

Mniej znane z opowieści wigilijnych Dickensa potwierdzają kunszt pisarza w tworzeniu wzruszających i wciąż aktualnych moralnych przypowieści

Będąc autorem między innymi pięciu powieści (Klub Pickwicka, Oliver Twist, Nicolas Nickleby, Magazyn osobliwości i Barnaba Rudge), z których już pierwsza zapewniła mu wielką popularność, Charles Dickens w 1843 roku napisał Kolędę prozą. Opublikowana w grudniu tego roku, dała początek serii pięciu utworów, rok po roku (z wyjątkiem 1847) ukazujących się przed świętami Bożego Narodzenia, a w 1852 roku zebranych w tomie Christmas Books.

Kolęda prozą, czyli bożonarodzeniowa opowieść o duchach oraz Nawiedzony, czyli pakt z duchem ukazały się w pierwszej edycji Opowieści wigilijnych, w nowej edycji pora na trzy pozostałe.

W Sygnaturkach Tobby Veck, ubogi goniec dający sobie wmówić przez jegomościów bardziej od niego szacownych, że ludzie biedni są nie tylko ubodzy, ale i źli do szpiku kości, zasypia w noc wigilijną. We śnie duchy większych i mniejszych dzwonów kościelnych pokazują mu warianty przyszłości, w której on już nie żyje, a osoby mu najbliższe wystawione są na upadek materialny i moralny.

W Świerszczu w kominie tytułowy owad jest kolejną w opowiadaniach Dickensa magiczną siłą, która dobrodusznemu pocztmistrzowi Johnowi Perrybingle'owi ukazuje, jak z gruntu niesprawiedliwe i niegodziwe jest, gdy pozwala się, by jeden fakt, wsparty złośliwą interpretacją, przyćmił mnogie akty miłości i przywiązania.

W Życiowej batalii z namaszczeniem powtarzane filozoficzne credo doktora Jeddlera zostaje poddane próbie serca. ,,Nasz żywot jest jedynie krotochwilą i żaden jego moment nie zasługuje na poważne traktowanie" - powtarzał od lat swoim córkom doktor. Kiedy staje się świadkiem  ciągnącego się przez lata samopoświęcenia  jednej z nich dla szczęścia innych osób, będzie musiał przewartościować swoje podejście do życia.

Informacje dodatkowe o Opowieści wigilijne 2. Świerszcz za kominem:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2015-11-23

Kup książkę Opowieści wigilijne 2. Świerszcz za kominem

Opowieści wigilijne 2. Świerszcz za kominem - opinie o książce

„Świerszcz za kominem” to historia o ludzkiej dobroci, pokonywaniu trudnych chwil w życiu, o miłości oraz o szczęściu, którego blask widać z mieszczącego się niedaleko ogniska domowego.
Tytułowy owad jest strażnikiem tego ogniska, chroniącym się przed mroźną zimą za kominem i dającym swoje dobre rady tym, którzy go wysłuchają.

Przepiękna okładka.
Idealna na świąteczne wieczory z kubkiem kakao.

Avatar użytkownika - Foxie
Foxie
Przeczytane:2023-12-22, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2023-05-04, Ocena: 5, Przeczytałam,
Wakacje wśród duchów
Charles Dickens0
Okładka ksiązki - Wakacje wśród duchów

Wyjątkowy zbór opowieści grozy autorstwa wybitnych przedstawicieli gatunku Gdy zapada zmrok, co powiesz na przerażające opowieści? Usiądź wygodnie...

Great Expectations
Charles Dickens0
Okładka ksiązki - Great Expectations

In an overgrown churchyard, a grizzled convict springs upon an orphan named Pip. The convict terrifies the young boy and threatens to kill him unless Pip...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska