OPOWIEŚCI SZEPTANE PRZEZ WIATR

OPOWIEŚCI SZEPTANE PRZEZ WIATR Autor: Paolo Valente klasyfikacja: dla dzieci kategoria: Literatura dziecięca i młodzieżowa Wszystkie bajki zawarte w tej książce pochodzą z Beninu, niewielkiego państwa Afryki zachodniej, położonego między Togo i Nigerią, od południa sąsiadującego z oceanem, od północy otoczonego wzgórzami Atacory i piaskami Sahel. Aby zebrać poniższe opowieści, Paolo Valente przemierzał afrykańskie wioski w poszukiwaniu starszych członków rodów. Właśnie oni są stróżami mądrości ludowej, przekazują następnym pokoleniom te nauki, które sami otrzymali od swoich przodków. Opowiadają o tym te historie. Kiedy zapada zmrok, najmłodsi zbierają się wokół ogniska albo latarni, pod gałęziami baobabu lub drzewa mango, i wsłuchują się w gawędy dziadków czy wujów o czasach, kiedy zwierzęta mówiły ludzkim głosem, o nawiedzających świat tajemniczych postaciach, o kroplach deszczu jako namacalnym znaku pokoju i wiecznego pojednania między niebem i ziemią. Bajki z tego zbioru pochodzą przeważnie z tradycji bariba, po części także fon i yoruba - grup etnicznych, posługujących się własnym językiem, pięknym lecz trudnym do tłumaczenia. Oddanie całego bogactwa treści nie jest prostym zadaniem.Benin to państwo, w którym znajduje się niewiele szkół i gdzie nie ma szpitali, w którym dzieci nie zawsze mają co jeść i pić, a mimo to umieją cieszyć się i śmiać. Dlatego te bajki można uznać za podarunek od najmłodszych z Afryki, pragnących podzielić się tym, co najlepsze, z małymi przyjaciółmi z Europy.dodatkowe info.:format WAM:164×234 mm stron: 76 ISBN: 978-83-7505-121-6 rodzaj oprawy: miękkacena detaliczna: 13,90 zł.

Informacje dodatkowe o OPOWIEŚCI SZEPTANE PRZEZ WIATR:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: b.d

Kup książkę OPOWIEŚCI SZEPTANE PRZEZ WIATR

OPOWIEŚCI SZEPTANE PRZEZ WIATR - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2015-10-28, Ocena: 5, Przeczytałam, WYZWANIE 2015-52 książki,
By zebrac te opowieści, autor przemierzył afrykańskie wioski w poszukiwaniu starszych członków plemion. Mamy tu krótkie, aczkolwiek pouczające ni to bajki, ni to przypoiweści (np. że każdy gość to klejnot w domu, czy też bogactwo jest powodem kłótni i zbrodni)
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk